open-navfaktor-logo
search
Legenda Bašakšehira
Višća na korak do magične brojke: Hoće li je začiniti šampionskom titulom?
Fudbaleri istanbulskog Bašakšehira u ponedjeljak navečer poraženi su na gostovanju kod Konyaspora, a u pravoj golijadi na stadionu Konya Buyuksehir Belediye domaći sastav slavio je s 4:3.
14.07.2020. u 08:20
get url
text

Gosti iz Istanbula poveli su već u trećoj minuti susreta, nakon što je bh. reprezentativac Edin Višća pogodio sa bijele tačke. Bio je to 12. ovosezonski pogodak Zmaja u turskoj Super ligi, a ukupno 99. za Bašakšehir u svim takmičenjima otkako je Višća 2011. godine stigao među Sove.

Ipak, Konya je do kraja prvog poluvremena s golovima Miye (2) i Sahinera (asistirao Hadžiahmetović, op. a.) napravila totalni preokret.

Krilni fudbaler Bašakšehira, koji je u jučerašnjoj utakmici nosio i kapitensku traku, u 70. minuti zabilježio je 13. prvenstvenu asistenciju u ovoj sezoni, nakon koje je Demba Ba smanjio na 3:2. Bila je to 98. asistencija Zmaja otkada je stigao u Istanbul iz Željezničara. Sedam minuta kasnije Elia je pogodio za 3:3.

Ipak, pet minuta prije kraja Skubic je svojim pogotkom Konyi donio važnu pobjedu u borbi za opstanak, a goste iz Istanbula ostavio bez ijednog boda u borbi za titulu. 

Ono što može biti kakva-takva utjeha za Bašakšehir je činjenica da je i Trabzonspor, prvi konkurent u borbi za titulu, poražen u gostima kod Denizlispora, tima koji se baš kao i Konya bori za opstanak.

Do kraja sezone u turskom šampionatu preostala su još dva kola, a Bašakšehir kojem je prošle godine titula izmakla u finišu sezone ima četiri boda prednosti u odnosu na prvog pratioca.

Višćin klub bi mogao već ove subote mogao potvrditi najveći uspjeh u historiji kluba. Za to im je potrebna pobjeda na domaćem terenu protiv davljenika Kayserispora, tim koji s klupe predvodi bivši selektor našeg nacionalnog tima Robert Prosinečki.

Zabije li u narednom kolu, bio bi to jubilarni 100. pogodak Zmaja u dresu kluba čija je već sada velika igračka legenda, iako je još daleko od završetka aktivne karijere. Ako bi sve začinila i šampionska titula, kolo prije kraja, onda bi mali gradski derbi protiv Kasimpaše u posljednjem kolu, koji bi tek bio prilika da se da u potjeru i za jubilarnom 100. asistencijom u dresu Bašakšehira.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.