open-navfaktor-logo
search
NSRS
Višković: Za 86 posto domaćinstava u RS-u struja neće poskupjeti, ostalo će se razmotriti
Nisu u pitanju samo zagrijavanja bazena, a kad sam ih spomenuo, mislio sam na luksuz. Luksuz je svugdje u svijetu odvojen od osnovnih životnih potreba, kazao je Višković
26.09.2019. u 12:15
get url
text

Premijer RS-a Radovan Višković kazao je danas u Narodnoj skupštini RS-a da u mandatu aktuelne Vlade RS-a struja neće poskupiti za 86 posto građana u RS-u, a koji troše ispod 500 kilovata mjesečno, dok će ostali biti "predmet razmatranja".

Odgovarajući na kritike opozicije u skupštini RS-a, iznesene tokom rasprave o Nacrta zakona o električnoj energiji, Višković je kazao da se bavio samo analizama, a da  preliminarne analize Eelektroprivrede RS-a govore da 86 posto domaćinstava nema mjesečnu potrošnju veću od 500 kilovata, a 14 posto ima veću, koja doseže i do 2.000 kilovata.

- Nisu u pitanju samo zagrijavanja bazena, a kad sam ih pomenuo, mislio sam na luksuz. Luksuz je svugdje u svijetu odvojen od osnovnih životnih potreba – kazao je Višković.

- Spreman sam podnijeti bilo kakvu sankciju kad nađete da sam rekao da struja poskupljuje od tada i tada, za toliko i toliko, i bit će razredi ti i ti. Ne možete nam braniti da se bavimo analizama – istakao je Višković.

On se osvrnuo na najavljeni protest opozicije zbog navodnog poskupljenja struje za građane u RS-u, a koji je najavljen za petak u banjalučkom parku "Mladen Stojanović".

-Kako možete pozvati građane na nešto čega nema ni u najavi? Nema vremena, mjesta, iznosa. Ispast će, nije poskupjela struja jer je Draško Stanivuković (PDP) pozvao na proteste. Nema od toga ništa – istakao je Višković i poručio da je struja u RS-u najjeftinija u regionu.

Naglasio je da je "poskupljenje i priča oko struje apsolutna laž".

-Možda će poskupjeti od '41. godine. Ne možete tražiti da to danas kažem, možda će se promijeniti okolnosti – rekao je Višković.

Dodao je i da Regulatorna agencija za električnu energiju ne dozvoljava poskupljenje struje u ovom momentu.

-Nikada u RS-u neće biti skuplja struja od one u Federacije BiH. Uvijek će naš cilj biti da cijene struje budu bar deset posto niže nego u FBiH – rekao je Višković.

Ocijenio je da je najavljeni protest opozicije u RS-u "politikanstvo", a na isti način su najave opozicije kritikovali i SNSD-ovi zastupnici Igor Žunić i Ilija Tamindžija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.