Ramazan

Vitre po osobi iznose od sedam do 20 KM

Objavljeno: 19.05.2019. u 14:21

Staratelj u porodici dužan je dati za svoje članove porodice, ukoliko oni nemaju svojih sredstava iz kojih bi dali sadekatu-l-fitr

Ramazan je svakako najodabraniji mjesec koji obiluje bereketom i blagodatima kojih je prepun. Prateći sadržaji su svakako razna darivanja o srca, a među kojima je i sadekatul-fitr. Obaveza Sadekatul-fitra je šerijatom regulisana kao vadžib, za svakog muslimana, a koji se daje u poslednjoj trećini ramazana, odnosno, prije Bajrama. To je obaveza pomaganja onih koji nisu u stanju sami sebi obezbijediti ili zaraditi za svoje normalne potrebe, a proizilazi iz mnogobrojnih Kur’anskih ajeta .

Za ovu godinu sadekatu-l-fitr iznosi po osobi od sedam do 20 KM. To je već ranije odredilo Vijeće muftija Rijaseta Islamske zajednice BiH. Tačnije, prva kategorija vitri su 20 KM, druga, 10, a treća sedam KM. Za bošnjačku dijasporu u Njemačkoj, Austriji, Belgiji, Holandiji, Švedskoj..., iznosi najviša 20 eura, potom 15 eura i deset eura.

Staratelj u porodici dužan je dati za svoje članove porodice, ukoliko oni nemaju svojih sredstava iz kojih bi dali sadekatu-l-fitr.

 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije