Nakon što su dvije sedmice protekle bez održavanja sjednica Vlade Federacije, a razlog su izbori, kako su nam kazali u Uredu Vlade FBiH, naredne sedmice se može očekivati sjednica i to najvjerovatnije u Sarajevu. U Uredu premijera su nam nagovijestili da bi se prije te sjednice mogla održati i hitna telefonska sjednica sa jednom tačkom, kako pomoći Aluminij Mostar.

- Možda ta hitna sjednica bude i danas održana, traži se način kako pomoći Aluminiju. Vidjet ćemo - rečeno nam je u Uredu premijera Vlade FBiH.

Podsjećamo, Sindikat tvornice Aluminij Mostar je apelovao na Vladu FBiH da im pomogne kako ne bi došao u pitanje opstanak ove kompanije. Također, i Uprava Aluminija je saopćila kako ugovor s Elektroprivredom HZHB za opskrbu električnom energijom traje do 15. oktobra, te da shodno tome traže konkretnu reakciju Vlade FBiH i svih odgovornih instanci. Uprava Aluminija navodi kako je stanje u tvornici izuzetno složeno i krajnje zabrinjavajuće.

Naime, Vlada FBiH je vlasnik 44 posto dioničkog kapitala u Aluminiju, mali dioničari također 44 posto, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 posto. Mostarska tvornica ima 900 uposlenih, a uzevši u obzir službenike Aluminijevih kooperanata u BiH i RH, čak 40.000 ljudi ovisi o njenom postojanju.