Za sufinansiranje navedenih projekata iz Budžeta Kantona Sarajevo odobreno je dva miliona i 295 hiljada KM.

Izgradnja novog vertikalnog transporta i rekonstrukcije postojećeg sistema na Bjelašnici i Igmanu uključuje nabavku i instaliranje novog ski lifta na trasi BX na Bjelašnici, te servisiranje postojeće instalacije lifta BX. Cilj projekta je unapređenje sportskih olimpijskih objekata za održavanje sportskih takmičenja, treninga, rekreacije, kao i unapređenja turističke ponude na Bjelašnici.

Prva faza projekta izgradnje i modenizacije parking sistema, video nadzora i kontrole naplate podrazumijeva implementaciju modernog i funkcionalnog sistema kontrole naplate i korištenja kapaciteta ski centra Bjelašnica, kao i modernizaciju sistema naplate parkinga uz povećanje sigurnosti korisnika i zaposlenika ski centra Bjelašnica.

Realizacijom ovog projekta otvara se i mogućnost online prodaje karata, otvaranje novih prodajnih mjesta, čime će se smanjiti gužve pri kupovini karata, saopćio je Press KS.

- Ovim projektima želimo poboljšati i obogatiti turističku ponudu Kantona Sarajevo, unaprijediti poslovanje kantonalnog javnog preduzeća ZOI 84 te podići rejting Bjelašnice i Igmana kao turističkih destinacija. Nadamo se će građani prepoznati naša nastojanja za poboljšanjem kvaliteta sadržaja na području našeg Kantona - kazao je ministar privrede KS Adnan Delić.