Vlada RS usvojila je na današnjoj sjednici informaciju o pružanju finansijske pomoći općinama  Drvar, Glamoč, Grahovo i Bosanski Petrovac, kojima će biti dodijeljeno ukupno 600.000 maraka.

Na sastanku člana Predsjedništva BiH iz RS Milorada Dodika, predsjednika Vlade RS Radovana Viškovića, nekoliko ministara i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikole Špirića sa načelnicima općina sa većinskim srpskim stanovništvom sa područja Federacije BiH, održanom 21. avgusta 2019. godine u Banjoj Luci, dogovoreno je da će entitetska Vlada pomoći ove općine.

Općinama Drvar, Glamoč, Grahovo i Bosanski Petrovac tada je obećana finansijska pomoć s ciljem realizacije infrastrukturnih projekata, ali i pomoći u rješavanju dijela problema sa kojima se suočavaju prilikom obezbijeđivanja neometanog izvršenja obaveza iz budžeta.

- Vlada RS donijela je zaključak kojim zadužuje Ministartsvo finansija da u budžetu za 2019. godinu, obezbijedi sredstva u ukupnom iznosu od 600.000 КM i ista doznači na račun općina sa većinskim srpskim stanovništvom na području Federacije BiH – saopćeno je danas.

Odlučeno je da će Drvaru biti dodijeljeno 300.000 КM, Glamoču 100.000 КM, opštini Grahovo 100.000 КM, te Bosanskom Petrovcu  100.000 КM.