open-navfaktor-logo
search
Kolektivni ugovor
Vlada TK odbija potpisati dogovoreno povećanje plaća zdravstvenih radnika
Zdravstveni radnici još su početkom maja ispregovarali novi kolektivni ugovor, koji im garantira povećanje plaća u prosječnom iznosu od 8,5 posto. Od tada su prošla više od dva mjeseca, a Vlada Tuzlanskog kantona odbija potpisati ono što je usaglašeno.
14.07.2021. u 17:06
get url
text

- Mislim da će se sve riješiti u narednih desetak dana. Ukoliko se to ne desi, mi imamo mnogo pravnih mogućnosti. Postoji opcija štrajka, ali i tužbi jer mi imamo parafirane zapisnike sa sastanaka i već usaglašen kolektivni ugovor - kaže Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva TK.

Sindikat i Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK radili su proračune o efektima povećanja na budžet ove institucije, koji iznosi oko 280 miliona na godišnjem nivou. Efekat dogovorenog povećanja plaća iznosi otprilike 1,8 posto od tog budžeta.

- ZZO nije uračunao da određen broj ljudi ne opterećuje sistem jer su na bolovanju. Njihove plaće tada ne plaća ZZO, nego se taj iznos refundira. Samo na refundiranje godišnje se izdvaja oko tri miliona KM. Samim povećanjem naših plaća budžet ZZO-a bi bio dodatno popunjen sa oko 1,3 miliona KM. Također mi imamo više od 250 zaposlenih po raznim programima zapošljavanja, a ta primanja se sufinansiraju. Oni ništa od toga nisu računali - pojašnjava Latifović.

U zdravstvenom sektoru u TK zaposleno je oko 5.300 ljudi. Dogovoreni kolektivni ugovor podrazumijeva povećanje plaća za zaposlene u zdravstvu od 6,5 do 11 posto, a u prosjeku za oko 8,5 posto.

- U ovaj kolektivni ugovor prvi put smo ubacili rad u posebnim okolnostima, odnosno Covid-bolnicama, a to će podrazumijevati aneks ugovora o radu i povećanje plaće u iznosu od 10 do 50 posto - kaže Latifović.

Novi kolektivni ugovor kad god bude potpisan, važit će od 1. jula, a njegov rok važenja bit će do kraja 2022. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.