Za Radio Slobodna Evropa je kratko rekao da zna da je uhapšen zbog boje koju je izlio na ploču, ali da ne zna detalje djela koje mu se stavlja na teret.

Mahmutović je pušten nakon što je, kako kaže, ispitan bez prisustva advokata u Policijskoj stanici Istočno Novo Sarajevo.

Policija u Istočnom Sarajevu uhapsila je Mahmutovića u utorak, 30. novembra, jer je 17. novembra izlio bijelu boju na spomen-ploču na kojoj se nalazi Mladićevo ime.

Vesna Stokanović, portparolka Policijske uprave Istočno Sarajevo, za Radio Slobodna Evropa kaže da postoje osnovi sumnje da je u ovom slučaju počinjeno krivično djelo oštećenje i oduzimanje tuđe stvari.

Ona je navela da će nakon dokumentovanja predmeta, navodeći inicijale, protiv Mahmutovića biti dostavljen izvještaj o krivičnom djelu Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu.

Spomen-ploča sa imenom Ratka Mladića, koji je pred Međunarodnim sudom u Hagu osuđen na doživotni zatvor za genocid i ratni zločin u Bosni i Hercegovini (BiH), u petak, 26. novembra, očišćena je od boje koja je bačena dan ranije.

VEZANI TEKST - Zbog farbanja spomen-ploče Mladiću uhapšen Vogošćanin

Ploča se nalazi se na entitetskoj liniji razdvajanja između Sarajeva i Istočnog Sarajeva, nekoliko kilometara od centra glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Ploču na Vracama na kojoj se nalazi ime Ratka Mladića je 2014. godine postavila Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo.

Njeno uklanjanje je tražilo Gradsko Vijeće Sarajeva koje je 4. novembra usvojilo inicijativu vijećnice Alme Čengić kojom se zahtijeva od Kancelarije visokog predstavnika (OHR) da naloži skidanje spomen-ploče sa Mladićevim imenom.

Čengić se pozvala na Odluku visokog predstavnika o izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojima je zabranjeno postavljati spomenike i podsjetnike osobama pravosnažno osuđenim za genocid.