open-navfaktor-logo
search
Smijenjena direktorica
Vojniković: Fišo mi je nudio da se nagodimo, jer želi svog čovjeka u Direkciji za puteve KS
Prošlogodišnji konkurs je iz još uvijek nepoznatih razloga poništen, zbog čega su pale i krivične prijave protiv ministra saobraćaja KS Muje Fiše
06.09.2018. u 07:58
get url
text
Nedžmina Vojniković i Mujo Fišo
Nedžmina Vojniković i Mujo Fišo

Na stranici Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo 18. 08. 2018. godine objavljen je novi javni konkurs za izbor i imenovanje direktora Direkcije za puteve KS, iako je na konkursu objavljenom 17. maja prošle, a okončanom tek u aprilu ove godine, za direktoricu izabrana Nedžmina Vojniković, diplomirana ekonomistica, zaposlena na poziciji koordinatora Projekta podrške zapošljavanju Svjetske banke.

Prošlogodišnji konkurs je iz još uvijek nepoznatih razloga poništen, zbog čega su pale i krivične prijave protiv ministra saobraćaja KS Muje Fiše.

Bez zvaničnog obrazloženja

Nedžmina Vojniković navodi da joj nikada nije zvanično obrazloženo zašto je poništeno njeno imenovanje za direktoricu Direkcije, zbog čega pravdu traži na sudu.

- Iz Vlade KS se o poništenju konkursa niko nije konkretno očitovao osim što su mom advokatu poslali rješenje o poništenju imenovanja. Oni ovo smatraju gotovom stvari – kazala je Vojniković za Faktor.

Da stvar bude gora, kako kaže, novi konkurs za izbor direktora je objavljen iako je samo dan prije poslan poziv Općinskog suda Sarajevo za ročište kako bi se odredila mjera osiguranja, kojom bi Vojniković bila vraćena na rukovodeću poziciju Direkcije.

- Nakon poništenja konkursa od Općinskog suda sam tražila privremenu mjeru da me vrati na poziciju. Privremena mjera znači hitnost, Sud je odbio hitnost, ali je napisao u dokumentu koji je poslao da je mjera osiguranja vjerovatna i zakazao je ročište za 10. septembar. Novi konkurs za izbor direktora Direkcije je objavljen samo dan nakon što je sudija poslao poziv za ročiste za određivanje mjere osiguranja, što jasno ukazuje u kojoj mjeri se ne poštuju institucije suda i pravne države od strane resornog ministra. Nakon toga smo moj advokat i ja dopunili postojeću mjeru, sada tražimo i zabranu, odnosno sprječavanje sprovođenje aktuelnog konkursa pa sada čekamo da se i po tome očituju – navodi Vojniković.

Prema njenim riječima „očigledno je da se Fiši jako žuri da na tu poziciju imenuje svog čovjeka što prije kako bi se mogle nastaviti aktivnosti koje su stale nakon hapšenja čelnih ljudi Direkcije u februaru ove godine“.

Vojniković ističe da ne zna iz kojih razloga Fišo ne želi nju na toj poziciji, ali „pretpostavlja da je ne želi iz svih onih razloga iz kojih je želio Nermina Drndu, kao i novog potencijalnog direktora“.

Mijenjanje za pozicije

Imenovana, pa svrgnuta direktorica tvrdi i da joj je ministar Fišo ponudio drugo mjesto u Direkciji za puteve KS.

- Fišo mi ponudio mjesto načelnika za projekte i finansije u pomenutoj direkciji, da se 'mijenjamo' za mjesto direktora. Bila sam šokirana i naravno da sam to odbila, pa sada zamislite dokle ide ta samovolja. Fišo je čak bio ljut na mene, jer to nisam prihvatila, a on smatra da je ispao fer prema meni zbog toga što mi je ponudio – govori Vojniković.

Dodaje da se za kratko vrijeme uvjerila kako je stanje u Direkciji katastrofalno.

- Ja sam počela raditi, napravili mi su mi i mail, imala sam nekoliko sastanaka, da bi se onda odjednom predomislili, što je još jedna krivična odgovornost, jer je to isto kao da nelegalno držite radnika. Za to vrijeme sam se uvjerila da se ništa ne radi od značajnih infrastrukturnih projekata, samo nužno održavanje, a na računima stoje ogromna sredstva dok se mi zadužujemo kod međunarodnih kreditora. Očigledno da su planirana da se troše za druge namjene – navodi.

Naglašava da neće odustati od borbe za funkciju na koju je zakonito imenovana.

- Vjerujem u pravdu i naravno da neću odustati, mi biramo političare da rade u interesu građana i u skladu sa pravdom – zaključuje Vojniković.

Odgovori na temu vezanu za Direkciju za puteve KS od ministra Muje Fiše i ovoga puta su izostali. Uprkos našim brojnim pokušajima, ministar već duže vrijeme ne odgovara ni na  mailove ni na pozive.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.