open-navfaktor-logo
search
Sjednica CIK-a
Volja značajnog broja birača u Novom Sarajevu poništena jer nisu stavljani pečati na listiće
Glavni centar za brojanje Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine dosad je zaprimio 116 vreća glasačkog materijala birača izvan Bosne i Hercegovine, u kojima je 44.038 pošiljki, dok se vratilo 2.950 neuručenih pošiljki.
07.10.2022. u 12:46
get url
text

- Glavni centar za brojanje za zaprimao i materijale od osnovnih izbornih jedinica. Vršena je provjera prava glasa. Kontrolno brojanje je izvršeno za 20.819 koverti, od čega je 18.058 prihvaćeno za verifikaciju, ostalo je odbijeno jer u paketu nije bio sadržan ID dokument, instrukcijo pismo, bilo je više glasačkih paketa u jednoj pošiljci – izvještaj je koji je predočen na današnjoj sjednici CIK-a.

U Glavnom centru su prebrojani svi glasački lističi za glasanje na nepotvrđenim listićima, i bilo ih je 1.552 od čega 90 nevažećih.

- Problemi u radu Glavnog centra za brojanje i unosa podataka su da općinske / gradske izborne jedinice nisu na vrijeme dostavljale izborni materijal, tako da i sada imamo slučaj da nedostaju dva biračka mjesta za glasanje nepotvrđenim glasačkim listićima, i situaciju da je putem ovih listića glasalo 109 osoba koje registrovane za glasanje iz diplomatsko-konzularnih predstavništava – rečeno je na sjednici.

Trenutno se radi na brojanju listića za glasanje u odustvu i verifikaciji za glasanje putem mobilnih timova.

I na sjednici CIK-a ponovo je ukazano na probleme u radu biračkih odbora, nakon izvještaja supervizora.

Vanja Bjelica-Prutina, član CIK-a, napomenula je da, između ostalog, na šest biračkih mjesta u Novom Sarajevu u prvih sat vremena nisu stavljani pečati na glasačke listiće, a takvi listići su nevažeći.

- Upravo u prvih sat vremena, u najvećem broju slučajeva, imamo najveću gužvu, što znači da je značajan broj ljudi glasao i da je njihova volja poništena – kritikovala je Bjelica-Prutina.

Na sjednici CIK-a danas je usvojen i zaključak o organizaciji izbora na biračkom mjestu Hozići u Bosanskom Novom, po kojem će listić biti dodatno sigurnosno zaštićen i ovjeren pečatom "ponovljeni izbori". Bit će imenovan supervizor CIK-a, a i pečat biračkog mjesta će biti izmijenjen.

Novi izbori na ovom biračkom mjestu bit će održani u nedjelju, 9. oktobra. Izbori se ponavljaju zbog problema prilikom otvaranja biračkog mjesta, kada je petero članova biračkog odbora uhapšeno zbog sumnje na krivično djelo izborna prevara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.