open-navfaktor-logo
search
Borac na vrhu
Vraća li se muški rukomet na zelenu granu: PLBiH odavno nije bila zanimljivija
Da su se neke promjene desile u PLBiH ili da se još uvijek dešavaju, najbolje govori pogled na "donji dom" premijerligaške tabele
04.01.2020. u 07:45
get url
text

Posljednji nekoliko godina, otkako je formiran "novi" Rukometni savez Bosne i Hercegovine, glavni problem je famozni ID broj, zbog kojeg ispaštaju reprezentativne selekcije, ali koji usložnjava i otežava organizaciju domaćih takmičenja.

Uprkos brojnoj problematici iz prošlosti domaća rukometna scena, posebno u muškoj konkurenciji, čini se interesantnija no ikada. Prvi dio sezone 2019/2020 bio je prilično zanimljiv, a u Premijer ligi Bosne i Hercegovine ponovo se takmiče timovi iz sredina koje su oduvijek važile za izarazito rukometne.

Ni posjeta u pojedinim dvoranama uopće nije loša. I dok je još prije početka sezone, u kojoj titulu brani Izviđač, bilo za očekivati da će se banjalučki Borac biti u samom vrhu, rijetki su se nadali da će poslije 15 odigranih kola Gračanica imati 36 bodova, samo bod manje od kluba iz grada na Vrbasu.

Visočka Bosna na trećoj poziciji ima devet bodova manje od Gračanice, a deset bodova za drugoplasiranim zaostaje Sloga iz Gornjeg Vakufa, klub na čijim utakmicama ove sezone vlada najbolja atmosfera i koji je vjerovatno najpozitivnija priča u ovoj sezoni Premijer lige za rukometaše.

Iako su od prvog mjesta udaljeni 11 bodova, tribine na mečevima čevrtoplasiranog sastava domaćeg prvenstva redovno su ispunjenje do posljednjeg mjesta.

Atmosfera u dvorani u Gornjem Vakufu uvijek je na vrhuncu, a traži se mjesto više

Da su se neke promjene desile u PLBiH ili da se još uvijek dešavaju, najbolje govori podatak da su u "donjem domu" tabele timovi poput Maglaja, Konjuha, Vogošće PH, dok bugojanska Iskra, koja se poslije dužeg vremena vratila u elitu, zauzima 14. poziciju.

Osim Bugojanaca, koji su u prvih 15 kola osvojili 14 bodova, ruže ne cvjetaju ni Goraždu.

Klub iz još jedne sredine, koja takođe nosi epitet rukometne, osvojio je tek 12 bodova, dok je izvjesno da će Drina napustiti bh. elitu jer na svom kontu ima tek tri boda.

Dobra stvar za klupski rukomet je svakako ta što je RSBiH već unaprijed riješio sistem i format takmičenja, što i nije bio slučaj u nekim ranijim sezonama, pa se već zna na koji način će se igrati i sljedeća sezona. Preciznije rečeno, poznato je koliko će klubova na kraju ove sezone napustiti PLBiH, a zna se i ko će popuniti njihove mjesta među 16 najbolji timova u državi.

Benjamin Čičkušić je prvi strijelac PLBiH poslije prvog dijela sezone

Nakon prvog dijela sezone i odigranih 15 kola prvi strijelac domaćeg prvenstva je Benjamin Čičkušić. Rukometaš Maglaja i povremeni reprezentativac BiH postigao je 138 golova. Dva manje dao je Edin Klis (RK Iskra), a slijede Vedran Delić 117 (HRK Izviđač), Nikola Grujić (RK Lokomotiva) 110, Davor Kadić (RK Sloboda) 107, Vladimir Stanković (MRK Sloga Doboj) 106, Almir Osmanhodžić (RK Bosna Vispak) 105, Damir Delić (RK Goražde) 99, a listu od najboljih 10 zatvaraju Adis Hrbat (RK Slavija) 96 i Mihret Husić (RK Konjuh) 88.

Nastavak sezone donijet će sasvim sigurno borbu za titulu između Borac i Granačanice, no moglo bi biti i mnogo interesantnije ukoliko timovi od trećeg do sedmog mjesta uspiju smanjiti bodovnu razliku za vodećim dvojcem.

Naravno, posebna boljka ostaje ženska PLBiH, koja itekako zaostaje za muškom, čemu je glavni krivac nekonstantnost i nepostojanje ženske reprezentacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.