open-navfaktor-logo
search
Je li u pitanju "igra"
Vranić obećao svim radnicima u zdravstvu satnicu 3.0: Zašto Hočko izbjegava sastanke?
Iako se krajem prošle sedmice na trenutak činilo kako će agonija radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, za njih više od 3.000, nakon dvije i po godine završiti, konkretnih pomaka i dalje nema.
29.03.2022. u 21:20
get url
text

Prošlog četvrtka, na prijedlog ministra zdravstva KS Harisa Vranića na sastanku kod njega bili su Jasmin Avdović i Kemal Torlak, članovi Glavnog odbora Sindikata radnika u zdravstvu KS i članovi pregovaračkog tima.

Doktorima se ne žuri

Avdović kaže kako je "razgovor bio prijatan, kratak i konstruktivan, te da je Vranić doslovno rekao kako je on spreman već sutra (petak, 25. mart) svim radnicima u zdravstvu potpisati satnicu 3.0 ukoliko mu taj dan dođu prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, i prim. dr. Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, iako, kako dodaje Avdović, to po zakonu nije nužno".

VEZANI TEKST - Radnici u zdravstvu KS treću godinu traže svoja prava: Konaković i Forto opstruiraju dogovor

- U četvrtak i petak Selimić i Hočko su putem telefona razgovarali. Selimić nas je obavijestio "kako mu je Hočko kazao da on nema vremena doći jer radi kod dva različita privatnika izvan Sarajeva". Zar je moguće, ako doktori žele povećanje plaće, da se za sastanak nije mogla ovlastiti neka druga osoba iz Glavnog odbora ljekarskog sindikata da dođe na jučerašnji sastanak ukoliko Hočko ne može izaći s posla?! U petak je s naše strane zvanično poslan poziv za taj sastanak, što je i Vranić prihvatio, a njegovo održavanje planirano je za ponedjeljak (28. mart) u 14 sati u zgradi Doma sindikata. Hočko je potvrdio da će doći uz molbu da se termin pomakne za 12 sati. Vranić i Selimić su pristali, ali Hočko se jučer nije pojavio, a ni Vranić uz obrazloženje "da neće doći dok se ne pojavi Hočko" – navodi Avdović.

Kaže kako je "Hočko u četvrtak rekao kako treba biti održan Glavni odbor Sindikata doktora medicine i stomatologije, da bi u petak, dodaje Avdović, kazao "kako ga nisu održali".

- No mi smo saznali da je Glavni odbor ipak održan u četvrtak u 17 sati. Koliko je sve providno svjedoči i to da je Selimić u četvrtak u blizini zgrade Vlade KS u poslijepodnevnim satima sreo Hočku i dr. Rifata Rijada Zaida. Očigledno je da su bili kod Vranića. Selimić ga je upitao: "Kad ćemo kod ministra", a Hočko mu je odgovorio "da se njihovom Sindikatu sada ne žuri, ali je očigledno da se žuri Vladi" - govori Avdović.

Jasmin Avdović

Pokušali smo o svemu razgovarati i sa ministrom Vranićem, no nije nam odgovarao na telefonske pozive.

Hočko pak kaže "kako nije tražio pomjeranje satnice sastanka kod ministra, odnosno da im je odgovorio kako ne može doći na sastanak jer radi u privatnom sektoru u Zenici, te da ne može, kad on hoće, otići sa radnog mjesta".

- Ne mogu ispunjavati nečije želje, to mi je neozbiljno. Kazao sam da su mi u ovoj sedmici svi termini puni. Mislim da u svemu ovome nema mjesta neformalnim sastancima, pa ni sa ministrom. Kad budu zvanični pregovori, razgovarat ćemo. Članovima Sindikata doktora medicine i stomatologije kolektivni ugovor istekao je 1. novembra prošle godine. U međuvremenu došlo je do izmjene Zakona o reprezentativnosti, a 3. februara dobili smo rješenje o reprezentativnosti Sindikata i stekli sve uvjete da idemo u pregovore. No evo već dva mjeseca pregovori sa ministrom nisu počeli. Nezvanično smo se sastali dva puta, ali takvi sastanci ne daju nikakve rezultate - kaže Hočko.

Visina plaće uposlenih u zdravstvu prema satnici

Po satnici 3.0, koju je Vranić u četvrtak obećao svim uposlenima u zdravstvu, radnica na održavanju higijene bi, kaže Avdović, na plaću dobila povećanje od 88 KM, pralja laboratorijskog posuđa 81, srednji medicinski i nemedicinski kadar 156, diplomirani kadar (Fakultet zdravstvenih studija) 189, a ljekari od 352 do 365 maraka u zavisnosti od toga, da li su doktori opće prakse ili specijalisti.

- Uzevši sve u obzir, sumnjamo da ponovo svjedočimo nekoj vrsti "igre", egu i sujeti, koja je dobrano podržana od trenutne vlasti u KS, koja očigledno popušta pritiscima elitnih sujeta iz doktorskog sindikata. Kako drugačije opisati sve ovo i činjenicu da bi prihvatanje te satnice išlo u prilog svima. Da li je sve ovo urađeno u dogovoru Vranića i Hočka, ne možemo sto posto tvrditi, ali ni to nije isključeno, kao što nije isključeno i to da se čeka da Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja KS (ZZO) bude usvojen na Skupštini KS koja je zakazana za 31. mart, pa da se sa doktorskim sindikatom ponovo, kao i prethodnih godina, "ispod stola" potpiše nezakoniti kolektivni ugovor, a mi da čekamo rebalans budžeta u septembru i tako, kao i prošle godine, ponovo budemo izignorisani. Svi pokazatelji ustvari i ukazuju na to - naglašava Avdović.

Prim. dr. Izet Hočko

Na pitanje "da li je Sindikat doktora medicine i stomatologije KS zadovoljan satnicom od 3.0 koju je Vranić ponudio svima", Hočko odgovara "kako ta informacija nije tačna te da satnica 3.0 nikada nije bila u opciji".

- Neozbiljno mi je o tome tako razgovarati. Rekao sam, i da imam vremena, ne bih otišao na te nezvanične razgovore. Nisam protiv drugog sindikata, prihvatam sve njihove zahtjeve koji su realni. U međuvremenu, mi smo uvijek bili tužena strana, dva puta su nam obarali reprezentativnost, bore se protiv našeg kolektivnog ugovora potpisanog 2017. Mi to ne radimo - kaže Hočko i dodaje da bi zvanični razgovori pregovaračkog tima doktorskog sindikata i Vlade KS trebali početi već početkom aprila.

VEZANI TEKST - Vlast u KS krši zakon i Ustav: Finansijski plan ZZOKS ne smije biti usvojen bez Granskog kolektivnog ugovora

S druge strane, iz Sindikata radnika u zdravstvu KS kategorično tvrde da neće odustati od svojih prava. Ukoliko se, kako kažu, "do 31. marta ne usvoji satnica 3.0, sindikat će krivičnu prijavu od prošle godine dopuniti i predati nadležnom Tužilaštvu".

Krivična prijava

- Na novu krivičnu prijavu nećemo čekati godinu jer je ona već pri kraju, a Federalna finansijska i porezna inspekcija su ionako već peti mjesec u ZZOKS, temeljem naše prošlogodišnje krivične prijave - ističe Avdović.

Sindikat radnika u zdravstvu KS od 2. septembra 2019. godine traži svoja zakonom zagarantovana prava, a to je potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora, koji im je istekao još 7. februara 2019, te usklađivanje odnosa koeficijenata sa onima iz 2007. godine.

Svoja prava do sada su tražili i na četiri protesta ispred zgrade Vlade KS, na dva tokom 2019. - 7. oktobra i 19. decembra, treći je održan 9. jula. 2020, a četvrti 10. juna prošle godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.