open-navfaktor-logo
search
Beograd
Vučić: Dodik nas je napao što uopće spominjemo BiH u Strategiji odbrane Srbije
Vučić je napomenuo da su Srbiju "napali" i Sarajevo, ali i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zbog načina na koji je RS pomenuta u prijedlogu Strategije odbrane i nacionalne bezbjednosti Srbije
28.12.2019. u 18:50
get url
text

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije moguće ukinuti Republiku Srpsku suprotno volji srpskog naroda i da to Srbija ne može da prihvati.

- To može da se desi ukoliko to bude volja srpskog naroda. Suprotno volji srpskog naroda da ukinete RS, Srbija ne može da prihvati - rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Vučić je napomenuo da su Srbiju "napali" i Sarajevo, ali i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zbog načina na koji je RS pomenuta u prijedlogu Strategije odbrane i nacionalne bezbjednosti Srbije.

- Jučer nas je za to isto napao Dodik. Oni su nas napali zato što pominjemo Republiku Srpsku, a to je naša međunarodno-pravna obaveza po Dejtonskom sporazumu, a Dodik je rekao: "A što pominjete BiH?", ako ste razumjeli smisao njegovih riječi. Čak je rekao: "Tražit ćemo da se izbaci BiH iz toga" - rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je istakao da je pritom Srbija samo radila svoj posao, poštovala Dejtonski mirovni ugovor i navela da je za očuvanje Republike Srpske unutar BiH. Vučić je dodao da u Srbiji šute na uvrede koje stižu iz Sarajeva, kao i na to da je Kosovo za njih nezavisna država.

Ova njegova izjava dolazi nakon što je Miloradu Dodiku zasmetalo što u Strategiji odbrane Srbije piše da će se Srbija zalagati za RS u sastavu BiH pa je zvaničnom Beogradu poručio da se ne miješa u ova pitanja. Ostaje da se vidi da li se radi o ozbiljnim političkim razmiricama ili pak političkom blefu.

Na pitanje da li smatra da su se incidenti poput onog u Narodnoj skupštini Republike Srpske, zatim onog u Crnoj Gori prelili u Srbiju, Vučić je rekao da nije teoretičar zavjere da u svemu vidi sličnost.

- U Republici Srpskoj je došlo do međustranačkog sukoba u vezi toga da li nosite NATO zastavice ili ne, u Crnoj Gori su bili jedini veoma ozbiljni razlozi za političko trvenje, a ne fizički sukob, jer je riječ o važnoj temi za srpski narod - rekao je Vučić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.