open-navfaktor-logo
search
Plan iz Beograda
Vučić i Dačić po opasnim taktovima SANU: Neće im uspjeti da Bošnjake svedu na vjersku grupu
U posljednjih desetak dana najviši zvaničnici Srbije, predsjednik Aleksandar Vučić i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, pa i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u javnim nastupima umjesto Bošnjaci koriste termin muslimani.
24.02.2020. u 20:58
get url
text
Dačić i Vučić

Tako je Vučić u Briselu komentarišući presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o poljoprivrednom zemljištu u bh. entitetu Republika Srpska kazao:

- Makedonka i dvoje stranaca, zajedno sa muslimanima donose presudu da imovina predmet restitucije pripadne BiH, a ne RS.

Dačić je, pak, govorio:

-  Muslimani smatraju da u ovom trenutku imaju skoro većinu, a to će dovesti do toga da se povremeno ukidaju principi ravnopravnosti.

Sve je to perfidna taktikta Vučića, političkog učenika presuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja i Dačića, nekadašnjeg portparola balkanskog kasapina Slobodana Miloševića da Bošnjake svedu na vjersku grupu.  

Salkić: Akademici im daju upute kako da se ponašaju 

- Radi se o kontinuiranom negiranju našeg identiteta. Mi smo za srspku politiku neprihvatljivi kao narod, jer imamo ime, jezik i teritoriju. Sve se ovo dešava pod budnim okom Sprske akademije nauka i umjetnosti. Akademici im daju upute kako da se ponašaju – kaže Ramiz Salkić, potpredsjednik RS i član Predsjedništva SDA.

Kada Vučić govori o BiH, obično je to u frazama, uvijek spomene “poštujemo integritet BiH”, ali zaboravi skoro u pravilu na suverenitet i cjelovitost naše države.

- Sve što on i njegova politika čini je protiv suvereniteta, integriteta i cjelovitosti BiH. Kada dolaze u RS, Vučić i njegovi ministri se ponašaju kao da su u posjeti nekoj svojoj regiji, autonomnoj oblasti.

Ne žele, kao što to nalaže diplomatski red, da se obrate centralnim vlastima. A bosanski ih Srbi dočekaju podanički.  Milorad Dodik nijedan potez ne povlači bez Vučića, koji se svojski trudi da stvori sliku o sebi kao vrhovnom vođi svih Srba.

Narod u BiH mora jednom za svagda odbaciti iluzije da se Vučić promijenio u odnosu na devedesete godine prošlog vijeka. On se ne mijenja, njegov stav i politički cilj je da se BiH podijeli.

Prijetili su nam sa skupštinskih govornica da ćemo nestati, da za jednog Srbina treba pobiti 100 Bošnjaka, ali nisu uspjeli. Opstali smo.

Mnogo od njih su presuđeni ratni zločinci, a oni koji nisu, promijenili su taktiku. Slatkorječivi su, usta su im puna mira, a ustvari rade na razbijanju BiH – kategoričan je Salkić.

Šaćir Filandra, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu je istakao:

- Vidjet ćemo da li su kalkulantske obavještajno - političke igre dio nove strategije potiranja Bošnjaka i BiH.

Činjenica da je na djelu koordinacija Vučića i obavještajno-akademske zajednice u Srbiji. To je nepošten i licemjeran pristup, ide se na stigmatizacije Bošnjaka, i to u islamofobičnom kontektsu.

Međutim, profesor Filandra ističe kako se ništa dramatično ne dešava.

Filandra: Beograd i dobrim dijelom Zagreb ne poštuju državni kapacitet BiH

- Ne trebamo biti zabrinuti, mada Beograd i dobrim dijelom Zagreb ne poštuju državni kapacitet BiH. No, njihove retoričke akrobacije, proizvodnja kriza i strahova nerijetko su sredstvo za unutrašnjopolitičke odnose.

Uvjeren sam da u Evropi neće naći saveznika. Igra na kartu islamofobije im se neće isplatiti – poručio je Filandra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.