open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Briselu
Vučić: Insistirao sam na zajednici srpskih općina, Kurti nije bio spreman da prihvati
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u ponedeljak u Briselu imao "težak sastanak" sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem.
27.02.2023. u 20:53
get url
text

- Vjerujem da ćemo imati mnogo sastanaka u narednom periodu. Koliko sam razumio, 18. (marta) morat ćemo da se sastanemo na teritoriji Sjeverne Makedonije. Tada će (Josep) Borrell posjetiti region - rekao je Vučić, javlja Radio Slobodna Evropa.

Vučić je izrazio nadu da je moguće da se postignu neki kompromisi i da se radi na implementaciji postojećih dogovora. "Ali se plašim da možemo da ostanemo zaglavljeni u nečemu što je davno potpisano", naveo je Vučić u izjavi novinarima.

- Ja sam insistirao na ZSO (Zajednica općina sa srpskom većinom), kao i evropski predstavnici. Kurti nije bio spreman da to prihvati sada. Videćemo da li će u budućnosti - rekao je Vučić.

Vučić i Kurti sastali su se danas u Briselu sa visokim predstavnikom Evropske unije za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Josepom Borrellom i evropskim specijalnim predstavnikom za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Ovaj susret najavljivan je kao najvažniji trenutak u procesu normalizacije odnosa u posljednjih deset godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.