On je Aleksandar Vulin. Aktuelni ministar unutrašnjih poslova Srbije, u prošlom mandatu Vlade ove države bio je ministar odbrane, iako uopće nije služio vojni rok te je zbog toga bio premdetom ismijavanja u srbijanskoj javnosti. 

VEZANI TEKST - Švicarski list upozorava na zvuk 90-tih iz Beograda: Bosna je "islamska država", a kosovski Albanci "crnčuge" Balkana 

Vučić po dugodišnje isprobanom receptu, koji nekad pali, a nekad ne, pojavljuje se da "posušuje" ono što njegov klaun javno izgovori. Primjera radi, kad Vulin krene u napad na BiH, onda se šef sutradan oglasi kao mirotvorac, praveći se da sve što "mali" izgovori je nebitno. 

A da li je zaista nebitno, ako to izgovara osoba koja obavlja veoma značajne funkcije? Naravno da nije. Jer sve što izgovori Vulin u javnosti, nije njegov lični stav niti priča o kojoj je u kućnom ambijentu raspredao sa suprugom, već zvanični stav i Vlade Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića. 

Prije nekoliko dana, u intervjuu za Face TV, Vučić je odbacio tezu da je Vulin njegov učenik, već istakao da su oni vršnjaci. Elem, Vulin ispada, misli svojom glavom. No, stvarnost je drugačija. Vulin ima svoje mišljenje, ali se ne slaže s njim, već naravno sa šefovim. 

Aleksandar Vulin rođen je u Novom Sadu 1972. godine.

Prema pisanju medija, još kao srednjoškolac osjetio je neopisivu ljubav prema vlasti pa je krenuo na mitinge koje je Slobodan Milošević organizirao protiv svojih protivnika u sklopu tzv. jogurt revolucije. Iako je jogurt revolucija bila jedina u kojoj je učestvovao, uspio je postati generalni sekretar Komunističke partije. Ali ne one prave, Titove. 

Aleksandar Vulin iz mlađih dana kada je bio uz Miloševića 

Krenuo je on tada u Savez komunista, ali su ga "drugovi" upozorili da bi mu bilo pametnije da ode u SK-Pokret za Jugoslaviju. To je bila stranka koju su stari generali JNA osnovali neposredno prije rasula vojske i države, pa je Vulin tamo munjevito napredovao doguravši do Titove funkcije. Usput je završio i pravo.

- Vulin je bestidni dripac. Najjači je rektalni alpinista u Vučićevu okruženju, gdje je konkurencija sličnih tipova neobično jaka, loži ga, manipulira i laska mu bestidno. Cijelo vrijeme naziva ga "vrhovnim komandantom", mada takva funkcija ne postoji ni u ustavu ni u zakonima. Izigravao je "pankera", bio u JUL-u, blizak Miri Marković, ali onda se odmaknuo. Cijelo vrijeme priča o državnom udaru od kojega on, eto, spašava Srbiju - kazao je o njemu jedne prilike Miloš Vasić, ugledni novinar Vremena zamoljen da skicira fotorobot ovog čovjeka.

U sjeni Miloševićeve žene, Mire Marković Vulin je napredovao munjevito. A isto to radi i sada u Vučićevoj sjeni. Ne bira pozicije, već ih uzima po principu daj šta daš. Bio je novinar, direktor Kancelarije za Kosovo, ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, ministar obrane, a sada je ministar unutrašnjih poslova. 

Šta ustvari radi Vulin? Igra ulogu Vučićevog Šešelja, baš kao što je nekada njegov šef bio glasnogovornik osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju, poručujići svima da uvijek postoje gori od gorih. Albance na Kosovu uvijek naziva pežorativno "Šiptari", svako malo dijeli lekcije Bosni i Hercegovini, a otrovne strelice ispaljuje i prema Hrvatskoj. Vulinova retorika je ona iz 90-tih, i nikada se nije od nje odmakao, niti će. 

Bio je i ostao politički satelit svih projekata Slobodana Miloševića i Mirjane Marković, a "karadžićevski" rječnik mu je najmiliji u komunikaciji.

Predsjednik je minorne stranke Pokret socijalista, koja je u koaliciji sa Vučićevim Naprednjacima. Naravno da Vučić itekako umije da odgovori svima, ali zašto bi se zamjerao, kada ima svog Vulina. On će se izlanuti, a onda će uletjeri kandidat za Nobelovu nagradu za mir u liku i djelu Aleksandra Vučića i sve to lijepo posušiti svojom slatkorječivošću. 

VEZANI TEKST - Vulin treba pitati šefa ko ga je pokušao "ubiti u Srebrenici" i šta je radio na Jevrejskom groblju '92?

Prisjetimo se nekih Vulinovih izjava, nakon kojih se Vučić oglašavao pomirljivim tonovima. 

Teško je objasniti zašto je razbijena SFRJ, a nije razbijena BiH, a još teže da Šiptari mogu da pokušaju da dobiju državu na Kosovu, a Srbi ne mogu u BiH… Sve što se dopusti Šiptarima, morat će se dopustiti i Srbima. Ako ministrica vanjskih poslova BiH ne priznaje dejtonsko uređenje svoje države, zašto bi Srbi priznavali BiH. 

- Nije mi jasno zašto su granice država na Balkanu nepromjenljive i zašto srpsko nacionalno pitanje ne bi konačno riješilo tako što bi došlo do ujedinjenja Srba u jednoj državi. Srbi treba da imaju jedinstvenu državu.

- Što bude više Bakira, to će biti manje BiH. Kada Srbe sljedeći put budu pitali zašto ne žele da žive u unitarnoj BiH uređenoj kao nasljedni begovat Izetbegovića, bit će dovoljno da se pročitaju Bakirovi izljevi mržnje, kada se iskompleksirani i neostvareni Alijin sin poželi poslušne raje i danka u krvi. Teorije o dobrim i lošim narodima na Balkanu su izgovarali Hitlerovi gaulajteri, pa zato nije ni čudo što Bakir Izetbegović, unuk vojnika SS Handžar divizije i ne zna ništa drugo da misli i kaže - naveo je Vulin.

- Kako govoriti o stabilnosti zemlje u kojoj Željko Komšić i Šefik Džaferović krše Ustav i bez volje Srba govore da je Kosovo faktički država. Ili gdje SDA u svoj kongresni dokument uvodi obavezu uništenja Republike Srpske, ustavne kategorije u BiH. 

- Glasanjem za prijedlog po kome bi trebalo da BiH prizna lažnu državu Kosovo, bošnjački član Predsjedništva Džaferović i bošnjačkim glasovima izabrani član hrvatskog naroda, Komšić, pokazali su koliko ih ne zanima šta misle i osjećaju Srbi u BiH, ali i da žele da Srbija bude raskomadana. Pitam predsjednika Vučića dokle će zalagati svoj autoritet da sačuva cjelovitu BiH koja ne želi cjelovitu Srbiju. Predsjedniče, ako ne poštuju cjelovitu Srbiju i ne žele Republiku Srpsku, dokle ćemo mi morati da čuvamo cjelovitu BiH? Predsjedniče, oprostili ste im što su pokušali da vas ubiju u Srebrenici, nemojte im oprostiti što pokušavaju da ubiju i Srbiju. Ako su u BiH za nezavisno "Kosovo" ja sam za nezavisnu Republiku Srpsku". 

- Srbija je čuvar Dejtonskog sporazuma. Predsjednik Aleksandar Vučić uvijek može da iznese stav o svemu što krši Dejton ili što destabilizuje Bosnu i Hercegovinu, a to je posljedica odluke Ustavnog suda BiH o državnom poljoprivrednom zemljištu. Predsjednik Srbije je jedini lider na Balkanu koji vodi samostalnu politiku i jedini koji vodi politiku čuvanja mira. Sljedeći put prije no što Komšić i pomisli da izgovori Vučićevo ime, neka najprije spremi odgovor u kojem se kaže ko je pokušao da ubije Vučića u Srebrenici i koja su imena nalogodavca i izvršioca pokušaja ubistva Aleksandra Vučića. Dok to ne izgovori, slobodno može da ušuti.