open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Srbije
Vučić: Međusobno priznanje Srbije i Kosova želja EU-a, ne i Srbije
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da međusobno priznanje Srbije i Kosova želja Evropske unije (EU), ne i Srbije.
15.06.2022. u 21:51
get url
text

Vučić je tako reagovao na izvještaj Evropskog parlamenta o Srbiji, u kojem se prvi put decidno navodi očekivanje "međusobnog priznanja" Srbije i Kosova.

- Međusobno priznanje je njihova želja, lijepo je da to žele, mi to ne želimo. I kao što rekoh – svako svoj posao, oni svoj, mi svoj - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

On je istakao da ne spori značaj usvojenog dokumenta, ali je izrazio uvjerenje da će i "novi sastav parlamenta i nova vlada potvrditi sve što je on danas saopćio".

Vučić je također rekao da se pregovarački okvir odnosi na "normalizaciju odnosa", ne i na priznanje, piše RSE.

Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta (EP) je 14. juna usvojio izvještaj u kome se prvi put poručuje da konačni sporazum između Srbije i Kosova treba da bude "zasnovan na međusobnom priznanju".

Ova ocjena je unijeta prilikom glasanja amandmana u konačnom izvještaju o Srbiji u Vanjskopolitičkom komitetu EP (AFET).

Za izveštaj je glasalo 50 članova AFET-a, protiv je bilo pet, dok su tri člana bila uzdržana.

Osim odnosa sa Kosovom i vladavine prava u zemlji, izglasani izvještaj obuhvata i usklađivanje sa sankcijama protiv Rusije, kao kriterijum za ukupan napredak Srbije u pristupnom procesu u EU.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.