Vučić je izrazio iskreno žaljenje zbog situacije u Ukrajini i upoznao ambasadora Tolkača sa stavovima Vlade Republike Srbije i Vijeća za nacionalnu sigurnost. Naglasio je da je Srbija privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji Ujedinjenih nacija, te da u tom smislu uvažava teritorijalni integritet Ukrajine. Naglasio je da je i Srbija izložena neprincipijelnom stavu jednog dijela svijeta kada je u pitanju "jednostrano proglašena nezavisnost takozvanog Kosova" i zahvalio Ukrajini na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

- Predsjednik Vučić je istakao da je Srbija civilima, izbjeglim iz Ukrajine, osigurala najbolje moguće uvjete, kao i sva prava na boravišne i radne dozvole, u skladu sa pravilima zemalja Evropske unije, čak i na višem nivou. Vučić je najavio da će uskoro, sa ambasadorom Tolkačom, posjetiti ukrajinske izbeglice u našoj zemlji - saopćeno je iz Službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

Tolkač je zahvalio na humanitarnoj pomoći koju Srbija pruža ugroženim ukrajinskim civilima, kao i na finansijskoj pomoći. Vučić je najavio da će Srbija učestvovati u obnovi gradova u Ukrajini.

On je naglasio da Srbija i Ukrajina imaju mogućnosti da razvijaju saradnju u različitim sferama od obostranog interesa i naglasio potrebu da se nastavi rad na jačanju ekonomskih odnosa, čim to situacija bude dozvolila.

- Predsjednik je ponovio da se Srbija, u skladu sa sopstvenom dosljednom politikom, zalaže za mirno rješavanje sporova, te da u tom smislu podržava sve napore koji su usmjereni na pregovore - dodaje se u saopćenju.