Dodao je da je novih devet zemalja povuklo priznanje nezavisnosti Kosova, navodeći da su u pitanju Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Sveta Lucija i Maldivi - i da se čeka i deseta zemlja koja će to učiniti.

Vučić je na godišnjoj konferenciji za novinare ocenio da će Srbija teško moći da se suprotstavi ulasku Kosova u Vijeće Evrope i će se boriti da Kosovo ne uđe u Unesco, ocijenivši da će to da "ide malo teže".

- Pred nama su teški izazovi što se tiče Kosova. Željeli smo mir, na jedvite jade smo ga sačuvali, ne našom krivicom. Nijednog sekunda nikoga nismo provocirali, osim ako neki ne kažu da je provokacija to što Kosovo ili naše građane na Kosovu doživljavamo kao naše državljane i sugrađane, i što to doživljavamo kao dio naše teritorije u skladu sa Ustavom - istakao je Vučić.

On je naglasio da Srbija nije napravila "nijedan incident i nijedan jednostrani potez", i da Ustava i svog naroda "neće da se stidi".

Ulazak Kosova u UN

Govoreći o ulasku Kosova u Ujedinjene nacije, Vučić je rekao da čeka "da mu dođu stručnjaci" da mu objasne da je to jedino moguće rješenje i da je to jedini izlaz za Srbiju.

FOTO: AA

On je rekao da "takozvani nezavisni mediji" u Srbiji kažu da će "Vučiću da bude omča oko vrata" ako Kosovo bude nezavisno i poručio im da "tu omču mogu da vežu na kokošku", ali teško da tu omču mogu da vežu "na ponosnog čovjeka koji neće da krivi kičmu i da se klanja okupatoru".

Vučić je naglasio da će Srbija nastaviti borbu i da će "uvijek željeti mir" sa Albancima, da će insistirati na poštovanju svih pet do sada potpisanih sporazuma i na Povelji Ujedinjenih nacija, i ocijenio je da Albanci i međunarodna zajednica "bježe" od svih tih šest dokumenata i ne mogu da poštuju nijedan od njih.

- Mi ćemo svoju borbu da nastavimo, svako svoj posao - oni ucjene i prijetnje, a mi da čuvamo svoju slobodu i nezavisnost, da čuvamo Srbiju jer drugu zemlju nemamo - rekao je Vučić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućem rješenju koje bi Srbija mogla da ponudi za kosovsku krizu kada pregovori budu nastavljeni, Vučić je ocijenio da kad god bi neko ponudio rješenje "vi biste ubili glasnika i zdrav razum, prije nego što bi bilo ko razmislio šta je dobro za našu zemlju".

Istakao je da je Srbija spremna da razgovara "o bezbroj kompromisnih rješenja" i podvukao da to moraju da budu kompromisna rješenja, "a ne poniženja za Srbiju i srpski narod na Kosovu".

Znak srpskog ujedinjenja

Komentarišući izjavu srbijanskog ministra odbrane Miloša Vučevića koji je povodom proslave neustavnog dana Republike Srpske rekao da "godine pred nama moraju biti u znaku srpskog ujedinjenja", Vučić je rekao da, kao što se slavi praznik nacionalnog jedinstva, Srbi nastavljaju da se ujedinjuju "u smislu kulture, jezika i praznika, a ne u smislu državno-pravnog ujedinjenja".

- Srpsko jedinstvo, kao ni svako drugo jedinstvo, niko ne bi trebalo da ruši i nikome ne bi trebalo da smeta. Želim sve najbolje narodu u Republici Srpskoj i želim što više jedinstva sa njima, ne rušeći teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine ili bilo koga drugog - zaključio je Vučić.

Izjavio je večeras i da mu je ovo posljednji mandat kao šefu države i da uskoro neće biti ni predsjednik Srpske napredne stranke.

- Ovo je moj posljednji mandat. Neću da mijenjam Ustav. A sljedeće godine neću više biti ni predsjednik partije. Moj posao je da budem na strani građana i ovoliko koliko još mogu to ću da činim na najbolji mogući način uprkos teškim prilikama sa kojima se suočavamo - rekao je Vučić.