Vučić je komentirajući poremećaje na tržištu izazvane krizom koju je potakla agresija Rusije na Ukrajinu istakao da je Srbija prinuđena na ovaj korak kako bi žitarica bilo dovoljno i za domaće potrebe.

On je danas kazao da Vlada Srbije pratiti stanje na tržištu te da će moći procijeniti ima li dovoljno pšenice za domaće tržište, ali i "za Skoplje, Podgoricu ili Bijeljinu".

Osnovni razlog zbog čega će biti zabranjen izvoz pšenice i brašna iz Srbije, prema njegovim riječima, je to što je u ponedjeljak bilo zahtjeva da se izveze 200.000 tona pšenice na administrativnom prijelazu Merdare i drugim.

Što se tiče uvoza mlinske industrije u Bosnu i Hercegovinu Srbija je vodeća zemlja. Tako je tokom prethodne godine ukupan uvoz mlinske industrije, slada i škroba iznosio 44,5 miliona KM od čega je iz Srbije uvezeno nešto više od 24 miliona KM.

Također, Srbija je i vodeća zemlja uvoza žitarica u BiH tokom 2021. godine. Od ukupne vrijednosti uvezenih žitarica koja je iznosila je 222,3 miliona KM iz Srbije je uvezeno približno 99 miliona KM.

VEZANI TEKST - Srbija zabranjuje izvoz brašna, pšenice, kukuruza i jestivog ulja

Kako nam je rečeno iz Vanjskotrgovinske komore BiH, a prema informacijama koje su zaprimili od kolega iz Privredne komore Srbije, za sutra je zakazana sjednica Vlade Republike Srbije na kojoj će se razmatrati navedeno pitanje, te se očekuje i zvanična odluka.

 - U srbijanskim medijima više puta je istaknuto da se navedena Odluka neće odnositi na region, što bi, ukoliko bude tako, značilo da će Bosna i Hercegovina  biti izuzeta od najavljene zabrane. Navedene informacije su nam potvrdile i naše kompanije koje tradicionalno uvoze pšenicu i brašno iz Srbije a koje su u svakodnevnoj komunikaciji sa svojim dobavljačima – kazali su za Faktor iz VTK BiH.

Naime, kako dalje pojašnjavaju iz VTK BiH, do poremećaja i potrebe za ograničenjem/zabranom izvoza iz Srbije došlo je uslijed povećane potražnje iz zemalja koje su žitarice kupovale prvenstveno u Ukrajini ili Rusiji, te su sada primorane tražiti nove izvore snabdjevanja.

-  Uzimajući u obzir kako aktuelnu inicijativu Otvorenog Balkana, tako i unapređenje regionalne saradnje čiji je zagovornik Republika Srbija, iskreno se nadamo da će se snabdjevanje našeg tržišta nastaviti realizovati bez problema – poručili su iz VTK BiH.

Kako su nam naveli, za sada ne raspolažu zvaničnim informacijama o zabranama iz drugih zemalja. No, najavljeno je ograničenje izvoza pšenice, raža, ječma, ovsa, kukuruza, soje i suncokretaiz Mađarske. Odnosno, Nacionalna kancelarija za sigurnost hrane Mađarske vršit će kontrolu izvoza s ciljem da se izvozom u inostranstvo ne ugrozi snabdijevanje domaćih potrošača i stočara.