open-navfaktor-logo
search
Sutra odluka
Vučić najavio zabranu izvoza žitarica: Hoće li BiH biti izuzeta iz ove mjere Beograda?
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jučer je izjavio da će Srbija od četvrtka zaustaviti izvoz brašna, pšenice, kukuruza, jestivog ulja... No, da li će se Bosna i Hercegovina moći nositi sa tim s obzirom da većina uvoza mlinske industrije i žitarica dolazi upravo iz Srbije?
09.03.2022. u 17:44
get url
text

Vučić je komentirajući poremećaje na tržištu izazvane krizom koju je potakla agresija Rusije na Ukrajinu istakao da je Srbija prinuđena na ovaj korak kako bi žitarica bilo dovoljno i za domaće potrebe.

On je danas kazao da Vlada Srbije pratiti stanje na tržištu te da će moći procijeniti ima li dovoljno pšenice za domaće tržište, ali i "za Skoplje, Podgoricu ili Bijeljinu".

Osnovni razlog zbog čega će biti zabranjen izvoz pšenice i brašna iz Srbije, prema njegovim riječima, je to što je u ponedjeljak bilo zahtjeva da se izveze 200.000 tona pšenice na administrativnom prijelazu Merdare i drugim.

Što se tiče uvoza mlinske industrije u Bosnu i Hercegovinu Srbija je vodeća zemlja. Tako je tokom prethodne godine ukupan uvoz mlinske industrije, slada i škroba iznosio 44,5 miliona KM od čega je iz Srbije uvezeno nešto više od 24 miliona KM.

Također, Srbija je i vodeća zemlja uvoza žitarica u BiH tokom 2021. godine. Od ukupne vrijednosti uvezenih žitarica koja je iznosila je 222,3 miliona KM iz Srbije je uvezeno približno 99 miliona KM.

VEZANI TEKST - Srbija zabranjuje izvoz brašna, pšenice, kukuruza i jestivog ulja

Kako nam je rečeno iz Vanjskotrgovinske komore BiH, a prema informacijama koje su zaprimili od kolega iz Privredne komore Srbije, za sutra je zakazana sjednica Vlade Republike Srbije na kojoj će se razmatrati navedeno pitanje, te se očekuje i zvanična odluka.

 - U srbijanskim medijima više puta je istaknuto da se navedena Odluka neće odnositi na region, što bi, ukoliko bude tako, značilo da će Bosna i Hercegovina  biti izuzeta od najavljene zabrane. Navedene informacije su nam potvrdile i naše kompanije koje tradicionalno uvoze pšenicu i brašno iz Srbije a koje su u svakodnevnoj komunikaciji sa svojim dobavljačima – kazali su za Faktor iz VTK BiH.

Naime, kako dalje pojašnjavaju iz VTK BiH, do poremećaja i potrebe za ograničenjem/zabranom izvoza iz Srbije došlo je uslijed povećane potražnje iz zemalja koje su žitarice kupovale prvenstveno u Ukrajini ili Rusiji, te su sada primorane tražiti nove izvore snabdjevanja.

-  Uzimajući u obzir kako aktuelnu inicijativu Otvorenog Balkana, tako i unapređenje regionalne saradnje čiji je zagovornik Republika Srbija, iskreno se nadamo da će se snabdjevanje našeg tržišta nastaviti realizovati bez problema – poručili su iz VTK BiH.

Kako su nam naveli, za sada ne raspolažu zvaničnim informacijama o zabranama iz drugih zemalja. No, najavljeno je ograničenje izvoza pšenice, raža, ječma, ovsa, kukuruza, soje i suncokretaiz Mađarske. Odnosno, Nacionalna kancelarija za sigurnost hrane Mađarske vršit će kontrolu izvoza s ciljem da se izvozom u inostranstvo ne ugrozi snabdijevanje domaćih potrošača i stočara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.