- Svi kojima su puna usta teritorijalnog integriteta danas, drže nam predavanja kako treba da zaboravimo na Rezoluciju 1244 i poredak Ujedinjenih nacija - rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa nemačkom ministricom odbrane Christine Lambrecht.

Vučić je istakao da će Srbija čuvati mir i stabilnost u regionu, da je to njena politika i trajno opredjeljenje, i da je pružio "sve lične i političke garancije Srbije da će se tako ponašati".

Rekao je da tokom razgovora sa Lambrecht nije koristio priliku da govori loše o nekima u regionu "jer to Srbija ne radi".

- Ja sam više od 6.000 puta javno govorio o teritorijalnom integritetu i Bosne i Hercegovine i Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine, i poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, i bez obzira na to, bar 10.000 tekstova je izašlo o tome kako to nije istina i kako se samo čeka trenutak napada iz Srbije, i takve gluposti više ne mogu čak ni da objašnjavam ili komentarišem - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je sa Lambrecht postigao saglasnost po pitanju političke i pravne prirode sukoba u Ukrajini.

Istakao je da mu je Lambrecht na izuzetno učtiv način prenijela zahtjeve Njemačke i Evropske unije oko ponašanja Srbije u budućnosti.

Govoreći o dijalogu sa Prištinom, Vučić je rekao da je "važno da razgovaramo, budemo fer, pošteni i iskreni jedni prema drugima, pa makar se i svađali" jer se tako razgovara u demokratskom duhu.

Lambrecht je rekla da se Evropa suočava sa ratom koji je bio nezamisliv "pogotovo u ovom regionu gdje svi ljudi znaju šta znače strahote i kakve posljedice ima".

Istakla je da je Putinov napadački rat pokazao koliko je važno da se oni koji se zalažu za iste vrijednosti - mir, slobodu i teritorijalni integritet - pojasne koliko su spremni da snose posljedice zbog zalaganja za te vrijednosti.

Dodala je da je Njemačka pozdravila to što se Srbija jasno pozicionirala u Ujedinjenim nacijama u odnosu na te vrijednosti.

- Bilo mi je zadovoljstvo da sam čula jasnu izjavu kada je reč o teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine koji Srbija jasno podržava. Za BiH je važno da može da se pouzda u to, i da sve težnje ka stabilizaciji u BiH također imaju podršku - rekla je Lambrecht.