open-navfaktor-logo
search
Negiranje genocida
Vučić rekao da nije dobrodošao u Potočare, majke Srebrenice mu poslale poruku
Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ove godine nije otišao u Srebrenicu jer tamo nije dobrodošao, prenose srbijanski mediji. 
14.07.2022. u 09:01
get url
text

Govoreći o 11. julu, Danu sjećanja na genocid u Srebrenici koji se dogodio prije 27 godina, Vučić je rekao "da je to bio objektivno težak dan, dan 'teškog zločina' nad Bošnjacima." Upitan zašto ove godine nije otišao u Srebrenicu, Vučić je rekao da je otišao prije sedam godina i da su tada rekli da je to bila provokacija.

- Šta god da uradite i šta god da kažete, nikad nije dovoljno dobro jer Srbija, prema nekim političarima, ne može da bude toliko mala da bi oni bili zadovoljni i koliko god ponižena Srbija bila, to im neće biti dovoljno - istakao je on.

On je naglasio da moramo da očuvamo mir u regionu i da naš odgovor ne bi smio da bude "pucanje u noge".

- Moramo izbjeći rat po svaku cijenu, moramo da izbjegnemo "drugo poluvrijeme" - ponovio je Vučić.

On je naglasio da ove godine nije otišao u Srebrenicu zato što tamo nije dobrodošao. A na pitanje zašto se nije oglasio tog dana, Vučić je rekao da je "šutio zato što šta god da je rekao, bio bi izložen napadima jer nije izgovorio 'magičnu riječ' koju oni žele da čuju".

- Od nas ne žele pijetet, već pravne formulacije koje bi politički iskoristili, žele kompenzacijske mjere i ukidanje Republike Srpske - upozorio je Vučić govoreći o Srebrenici.

Majke Srebrenice su reagirale i poručile Vučiću: 

- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić će biti dobrodošao u Potočare onog trenutka kada bude priznao genocid i kada se izvini. Na lažna pomirenja nismo spremni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.