open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Srbije
Vučić u Banjoj Luci: Ne pada nam na pamet da razmišljamo o sukobima i ratovima
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je BiH u cjelini za Srbiju treća izvozna destinacija, trgovinski partner broj sedam, a vjeruje da će trgovinska razmjena u ovoj i sljedećoj  godini biti značajno veća.
22.04.2021. u 11:15
get url
text

Vučić je napomenuo da se Srbija trudi da podrži svaku općinu u RS-u, a danas je dogovorena dodatna pomoć za četiri općine, od kojih su tri u RS-u - Bosanska Kostajnica, Bosanska Dubica i Nevesinje, te Drvar u FBiH.

Govoreći o aerodromu u Trebinju, Vučić je rekao da se radi o vrijedosti između 98 i 100 miliona eura, a Srbija će direktno uložiti između 73 i 75 miliona eura. Podvukao je da je to strateški projekat.

Kazao je, također, da će Srbija finansirati most na Rači, te dionicu autoputa do Bijeljine, a od ukupno 136 miliona eura Srbija će na sebe preuzeti 100 miliona eura za ovu dionicu.

- Vjerovatno ćemo biti izloženi kritikama što pružamo ovoliku pomoć, ali ja sam na to ponosan jer time povezujemo region - dodao je Vučić.

Istakao je i da je počastvovan što će danas dobiti "Ključ grada" povodom Dana grada Banja Luka i tako postati počasni građanin.

VEZANI TEKST - Dodik: RS neće povući nijedan ratni potez u vezi sa svojim statusom, ja kažem - ne!

Nakon novinarskih pitanja, a komentarišući posljednje izjave Bakira Izetbegovića, Dodik je kazao:

- Rat je neprihvatljiv, mi ga nećemo voditi. Njime se ništa ne može riješiti, ali očigledno da oni misle da se mirom ništa ne može riješiti. Pozivam na razgovore - poručio je Dodik.

Naveo je da RS-u pripada 49 posto teritorije u BiH, te da je predlagao zajedničke projekte sa FBiH, ali da to nije naišlo na adekvatnu inicijativu sa druge strane.

Rekao je i da je predsjednik Srbije, odlučujući o novoj pomoći ove zemlje za općine u BiH, tražio "općinu u FBiH sa dominantno bošnjačkim stanovništvom", ali da mu nije odgovoreno.

- Ne želim da polemišem sa Bakirom Izetbegovićem. Ne dijelim s njiim nikakve vrijednosti, ne dijelim ni BiH s njim. BiH je podijeljena zato što je historija to tako učinila - kazao je Dodik.

Na isto pitanje, Vučić je rekao da Srbiji ne pada na pamet da razmišlja o sukobima i ratovima, te da takve izjave ne smatra "odgovornim".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.