open-navfaktor-logo
search
Tenzije
Vučić upozorio EU: Srbija će reagovati ako se Rosu ne povuče sa sjevera Kosova
Zatražio je od zapadnih političkih centara da obuzdaju Prištinu i stavio do znanja da Srbija neće dozvoliti etničko čišćenje na Kosovu
28.05.2019. u 09:57
get url
text

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je upozorio predstavnike Evropske unije da će Srbija reagovati ako se jedinice ROSU što prije ne povuku sa sjevera Kosova.

Zatražio je od zapadnih političkih centara da obuzdaju Prištinu i stavio do znanja da Srbija neće dozvoliti etničko čišćenje na Kosovu. Od saveznika, Rusije i Kine očekuje se svaka vrsta pomoći i podrške, piše Blic.

Vučić će o detaljima ove situacije govoriti u Skupštini Srbije u nastavku posebne sjednice o situaciji na Kosovu koja bi trebalo da počne u 10.30 sati.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj saopćio je da je na cijeloj teritoriji Kosova u toku policijska operacija po nalogu tužilaštva, usmjerena na pojedince koji su uključeni u krijumčarenje, organizovani kriminal i druga krivična djela. Haradinaj je naveo da su neke od osoba uključene u te kriminalne radnje carinski službenici, policajci i obični građani, te da se operacija uspješno sprovodi i u općinama na sjeveru Kosova. 

-Kao premijer zemlje potvrđujem da se radi o sprovođenju zakona i ništa drugo. Pozivam Srbe na sjeveru da očuvaju mir i poštuju zakon - naveo je premijer Haradinaj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.