open-navfaktor-logo
search
Vulin "pojasnio"
Vučićev "šešelj": Republika Srpska ne razbija BiH, nad nama se ponavljaju genocidi
"Velika Albanija" je najveća opasnost za mir na Balkanu, poručio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, ističući da je samo pitanje da li će se boriti protiv nje kao Srbija ili se praviti da ona ne postoji kao Crna Gora. I ovoga puta, iskoristio je priliku da Albance sa Kosova naziva pogrdnim imenom "Šiptari".
17.05.2021. u 15:59
get url
text

U intervjuu za Sputnjik Vulin govori i o najavi otvaranja hrvatske baze na Kosovu, stanju u BiH, naoružavanju Srbije.

- Kad smo rekli "velika Albanija" – ona je najveća opasnost za mir na Balkanu. "Velika Albanija" ne može da se napravi od teritorija na kojima žive samo Šiptari. Da bi bila moguća, ona mora da razbije nekoliko država. O tome se godinama otvoreno priča, pa treba podsjetiti da je Albanija potpisala zakon, memorandum sa Kosovom kojim se ukidaju granični prijelazi, prema kome već faktički ne postoji granica sa Kosovom i niko u tome ne vidi neki veliki problem. Mi vidimo - naglasio je Vulin. 

Na upit o "velikoj Srbiji" i stvaranju "srpskog sveta" što je shvaćeno kao prijetnja, Vulin je odgovorio: 

- Prvo, ja ne znam dokle ćemo mi da se izvinjavamo. "Velika Srbija" nikad nije ni postojala. Slušam neke koji kažu: "To je obnavljanje velike Srbije"... Kamo sreće da je bilo velike Srbije, jer da je bilo "velike Srbije", mi bismo znali gdje živimo i šta je naše. I onda u razbijanjima Jugoslavije, dva puta, znali bi šta je naše, ne bi se ratovalo za to, nego bi se znalo da je to tamo gdje žive Srbi. Dakle, "velike Srbije" nikad nije bilo, pa samim tim onda ne mogu ni da je obnovim. Vrlo je zanimljivo da je ujedinjenje Nemačke sasvim uredu i da ta revizija Drugog svjetskog rata nikome ne treba da predstavlja problem, da je potpuno prihvatljivo. Vrlo je zanimljivo da Šiptari mogu da sanjaju o "velikoj Albaniji" i da je suštinski već prave, dok Srbi nemaju pravo čak ni da misle da je dobro da žive u jednoj državi. Zašto Srbi ne bi bili ujedinjeni? Zašto Srbi ne smiju da imaju pravo na "srpski svet"?

VEZANI TEKST - Vulin: Ujedinjenje "srpskog sveta" je počelo i to se više ne može zaustaviti

Šta zapravo predstavlja "srpski svet", bilo je sljedeće pitanje. 

- "Srpski svet" znači da Srbi moraju najprije da budu jedinstven politički narod, da isto misle o najvažnijim stvarima koje su bitne za opstanak srpskog naroda, bez obzira na to gdje živi i da znaju da im je prijestolnica Beograd, da djelujemo kao jedna politička nacija, jer mi to jesmo.

Ujedinjenje Srba će se desiti. To je proces koji je započeo. Procesom se upravlja, ali ne može da se zaustavi. Kad su procesi historijski, oni se ne zaustavljaju. Nekad se uspore, nekad se usmjeravaju, ali ne mogu da se zaustave. Prirodna potreba Srba je da žive zajedno... Kad van granica Srbije imate toliko Srba, a pri tom se graniče sa vama, logično je da i jedni i drugi žele da budu zajedno... Drugi narodi koji tako govore nemaju historiju genocida, nemaju historiju u kojoj su preko Drine gledali svoje sunarodnjake kako ih u drugoj državi ubijaju, a oni ne mogu da im pomognu. Mi imamo iskustvo ponovljenog genocida, zato nemamo pravo da i svojoj djeci ostavimo mogućnost da se to još jednom desi - rekao je on. 

Pojasnio je Vučićev "mali Šešelj" i gdje vidi razloge za "eskalaciju situacije u BiH", ali i još jednom ponovio laž da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma. Podsjetimo, garanti su velike sile, dok je Srbija, uz Hrvatsku i Republiku BiH samo jedna od strana potpisnica.  

- Jako sam zabrinut situacijom u BiH. Predsjednik Putin je dobro rekao da svijet liči na onaj svijet prije Drugog svjetskog rata. Do ratova dolazi kada se protivriječnosti toliko zaoštre, a i racionalnost postane dozvoljena u svjetskoj politici. Licemjerje sa kojim se vodi svjetska politika je postalo opasno - vi kažete da hoćete da BiH bude funkcionalna i uspješna država.

Slažem se, to je dejtonska Bosna i ja joj želim svaku sreću. Šta će onda stranci koji vladaju umjesto vas? Je l' moguće da je tom nekom visokom predstavniku više stalo do građana BiH nego samim građanima BiH? A onda kada Republika Srpska – ustavna, dejtonska kategorija BiH – kaže da ne želi više strance, vi kažete da razbija BiH. Je l' hoćete funkcionalnu BiH ili nećete funkcionalnu BiH?! Dogovorite se šta hoćete.

Ako hoćete da razbijate, na dobrom ste putu. Ne može Bosna da bude uspješna i sretna ukoliko svi njeni dijelovi nisu bar približno uspješni i sretni. Ne može Republika Srpska da vam bude remetilački faktor. Je l' hoćete da živite sa Srbima ili nećete da živite sa Srbima? Srbi su dobri samo kad nemaju glas, a kad imaju pravo na glas, onda ne treba da govore. Srbija je jedna od zemalja garanta Dejtonskog sporazuma i kao takvi apsolutno odbijamo svaku mogućnost promjene Dejtonskog sporazuma. Ako se dogovore tri konstitutivna naroda i dva entiteta, prihvatamo svaki dogovor, ali nikako nametanje i nešto što dolazi sa strane. Veliko je pitanje gdje visoki predstavnik gradi svoj autoritet ako ga skoro polovina BiH apsolutno ne prihvata. To je dosta teško objasniti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.