Novinarska udruženja, nevladine organizacije, građani Srbije, su jasno kazali kako je Informer ovim intervjuom prekršio osnovne standarde novinarske profesije i prešao granicu u ponižavanju i zastrašivanju žena.

Pitaju se kakav je interes za javnost da silovatelj priča kako je silovao, da li će silovati i da li može da siluje?

VEZANI TEKST - Aktivistkinje zasule Informer jajima zbog intervjua sa serijskim silovateljem

Oni traže hitnu reakciju nadležnih, prije svega Ministarstva kulture i informisanja, koje to još nije učinilo.

Podsjećaju kako je obaveza novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvijesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije, a na što je Informer davno zaboravio.

- Serijskim silovateljima i nasilnicima nikada nije i neće biti mjesto u medijima, jer mediji treba da budu partneri u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, a ne podstrekači istog - izjavila je Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica energetike, povodom intervjua Informera sa osuđivanim silovateljem Igorom Miloševićem.

Iz kolektiva "Ženska solidarnost" su naveli da je puštanje serijskog silovatelja na slobodu i davanje istima prostora u medijima, još jedna u nizu dehumanizujućih i mizoginih praksi kojima svjedoče u javnom prostoru.

Informeru je pala čitanost nakon ovakvog skandala, a javnost u Srbiji je pokazala kako ipak postoji mjera preko koje se ne smije prelaziti.

Informer je u svojim tekstovima veličao ratnog zločinca Ratka Mladića, udruženja majki iz Srebrenice su nazivali "muslimanskim udruženjima iz FBiH", a Armiju Republike Bosne i Hercegovine "terorističkom i takozvanom".