Iako je u ponedjeljak, kako kaže, skupština RS-a odlučila da srpski predstavnici u organima BiH ne učestvuju u donošenju bilo kakvih odluka, Dodik je na sjednici Predsjedništva BiH ipak to uradio.

-Dodik je, nakon sastanka sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Ericom Nelsonom i nakon pritisaka koje očito trpi sa svih strana, na sjednici Predsjedništva glasao ne samo o svim tačkama, već je, po mojim saznanjima, jednoglasno prihvaćena informacija Ministarstva pravde, odnosno sva trojica članova su glasali za taj dokument - ustvrdio je Vukanović novinarima u Banjoj Luci.

Optužio je Dodika za "licemjerstvo“ i kada je u pitanju odbijanje zastupnika SNSD-a da u Narodnoj skupštini RS-a odbiju deklaraciju o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori, koju je predložio Vukanović.

-Kada se radi o suštinskim, nacionalnim stvarima, zastupnici SNSD-a su "opalili" veliki šamar Srbima u Crnoj Gori. Isto je to uradio Milorad Dodik i 2006. godine, kada je podržao Mila Đukanovića na referendumu - rekao je Vukanović.

Đukanovića je, smatra, trebalo pozvati u Banju Luku da vidi kako tu žive Crnogorci, od kojih je jedan i gradonačelnik Igor Radojičić. Šef Kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Igor Žunić je rekao da Vukanovićeva deklaracija nije ranije usaglašena, te da svojim sadržajem može da našteti i Srpskoj pravoslavoj crkvi i Srbima u Crnoj Gori.

-Ta deklaracija je mogla da izazove kontraefekat - dodao je Žunić.