open-navfaktor-logo
search
Opasna igra
Za RTRS i srbijanskog ministra su bh. entitet RS i Srbija "dvije srpske države"
Dvostruka igra zvaničnog Beograda, prema kojoj se tek deklarativno poštuje država Bosna i Hercegovina, a u suštini se intenzivno radi na njenom negiranju, jučer je dobila novu epizodu.
11.03.2020. u 22:06
get url
text

Naime, prilikom potpisavanja Sporazuma o saradnji u oblasti obrazovanja ministarstava prosvjete bh. entiteta Republika Srpska i Srbije Javni servis RTRS je na svom portalu naveo kako se radi o nastavku specijalnih paralelnih veza "dvije srpske države", citirajući srbijanskog ministra Mladena Šarčevića?!

"Šarčević je istakao da je potpisivanje sporazuma nastavak specijalnih paralelnih veza dvije srpske države.

- Gdje god Srbi živjeli - u Republici Srpskoj, BiH ili Srbiji, kao i u drugim državama, mlade ljude ovih država povezuje jezik, kultura, tradicija. I o tome moramo da intenzivno brinemo - rekao je Šarčević."

 

Nema ništa posebno iznenađujuće u ovom istupu, radi se o istoj matrici koju koriste vodeći predstavnici Srbije na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Podsjetimo, Vučić je nedavno nakon upita zašto se Srbija u posljednje vrijeme u velikom obimu naoružava odgovorio:

- U redu, nećemo da kupujemo ili proizvodimo oružje, ali što ste davali Kajova helikoptere i pancer haubice Hrvatskoj, zašto naoružavate Albance na Kosovu?

Da ovi neće da napadnu Austriju, a oni da krenu na Albaniju? Je l' mislite da treba da budemo najslabiji, da nam onda kada vama treba kažete: "Pogledajte kako ste vojnički slabi, nemojte da pustimo neke protiv vas, kao 1995. kada je zamalo pala Banja Luka."

Tako se Vučić odnosi prema Banjoj Luci kao da je to teritorija Srbije. Nakon oštrih reakcija bh. državnika i upozorenja da ne dovodi po ko zna koji put u pitanje teritorijalni integritet i cjelovitost Bosne i Hercegovine, u Vučićevu "odbranu" stao je Milorad Dodik, produžena ruka velikosrpskih aspiracija prema našoj zemlji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.