open-navfaktor-logo
search
Mačevanje
Za vikend na banjalučkom Kastelu borbe vitezova
Više od stotinu modernih vitezova iz cijelog regiona ukrstit će koplja ovog vikenda na banjalučkoj tvrđavi "Kastel" kako bi oživjeli srednjovjekovne viteške borbe
04.06.2019. u 15:48
get url
text
Vitezovi, Banja Luka

Drugu godinu zaredom, vitezovi dolaze među Banjalučane u okviru međunarodnog festivala "Kastrum 2019", koji će biti otvoren 7. do 9. juna, a posjetioci će imati priliku da vide srednjovjekovne viteške borbe, odore, oklope, ali i neke od starih, već zaboravljenih zanata. Kako su saopćili organizatori, planirana su i takmičenja u streličarstvu, mačevanju srednjovjekovnim mačevima, ali i moderno mačevanje, te prikaz srednjovjekovne viteške borbe, neoklopne borbe, ples sa vatrom, žongleri, a svi izvođači će biti obučeni u srednjovjekovne kostime.

Organizator ove manifestacije, koji će okupiti stotinjak učesnika iz Republike Srpske, Srbije, Hrvatske, Mađarske, Crne Gore, Rumunije i Poljske, je banjalučki viteški red "Čuvari koplja Svetog Georgija".

- Manifestacija promoviše kulturno-historijsku baštinu, a ideja je da se kroz atraktivna dešavanja ožive stari, zaboravljeni zanati, ali i da obogatimo dešavanja na samoj tvrđavi Kastel, ambijentu kome dolikuju događaji ovog tipa - navode organizatori.

Uoči "Kastuma" večeras će biti otvorena i izložba "Doba viteštva – oružje i oklopi srednjovjekovnih ratnika" u Kamenoj kući na Kastelu, a prikazuje eksponate iz perioda od 11. do 16. vijeka koji se čuvaju u fundusu Muzeja Republike Srpske.

Grad Banja Luka podržao je organizaciju festivala, koji je uvršten u program "Proljeća u Banjoj Luci".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.