open-navfaktor-logo
search
Australian Open
Zabranjeno isticanje zastava Rusije i Bjelorusije
Organizatori Australian Opena, prvog teniskog Grand Slam turnira sezone koji se igra u Melbourneu, zabranili su isticanje ruskih i bjeloruskih zastava na tribinama tokom mečeva, prenosi Anadolija.
17.01.2023. u 10:34
get url
text

- Naša početna politika je bila da navijači mogu unijeti (zastave) ali ih ne mogu koristiti da izazovu smetnje. Jučer smo imali incident kada je zastava postavljena na teren. Nastavit ćemo raditi s igračima i našim navijačima da osiguramo najbolji mogući ugođaj za uživanje u tenisu - saopćio je organizator turnira Tennis Australia​​​​​​​.

U ponedjeljak su, tokom meča prvog kola ženskog dijela turnira između Ruskinje Kamile Rahimove i Ukrajinke Katerine Baindl, navijači isticali ruske zastave, nakon čega su ukrajinski simpatizeri pozvali zaštitare i policiju.

Ruska zastava je potom viđena i na meču Rusa Daniila Medvedeva i američkog tenisera Marcosa Girona.

Ruskim i bjeloruskim igračima prošle godine je bio zabranjen nastup na Wimbledonu, ali na Australian Openu im je dozvoljen, kao pojedincima bez nacionalnih obilježja.

Ruskim sportskim klubovima i timovima je od februara prošle godine, kada je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine, zabranjeno učešće na međunarodnim turnirima i takmičenjima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.