open-navfaktor-logo
search
Bh. primorje
Zabrinutost u Neumu: Hoteli su prazni, otkazuju se aranžmani, je li sezona već propala?
Svi kapaciteti su popunjeni, kako u privatnom tako i u hotelskom smještaju.
18.04.2020. u 07:51
get url
text

Ovo će, po svemu sudeći, biti rekordna sezona po broju gostiju i ostvarenom prihodu. Ovako se proteklih desetak godina izvještavalo iz Neuma, jedinog bh. grada na Jadranu.

Svaka godina bila je bolja od prethodne. Nažalost, ove 2020. godine tako neće biti. Pandemija koronavirusa će izazvati veliki negativni ekonomski efekat po neumski turizam.

- Nema gostiju, sve je prazno. Otkazani su aranžmani za april i maj, počinju otkazi i za juni, bojim se da tako ne bude i za špicu sezone, juli i august – kaže Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona.

I kada bi nekim čudom ova globalna zdravstvena kriza bila završena do kraja mjeseca, turizam se ne može pokrenuti preko noći.

- Jedino čemu se možemo nadati da u postsezoni, dakle krajem augusta, u septembru i jednim dijelom oktobra ostvarimo neki promet. Sumnjam da ćemo ove sezone imati stranih gostiju ili će ih biti u zanemarivom broju.

U tom slučaju možemo očekivati samo domaće goste, koji su proteklih godina učestvovali sa 30 posto u ukupnom broju turista – ističe Krešić.

U razgovoru sa radnicima iz neumskog hotelijerstva, kazano nam je da je sve otkazano.

-  Obično u aprilu ili početkom maja svi hotelski kapaciteti u Neumu su rezervisani. U pravilu bi za 1. maj imali dobro popunjene kapacitete.

Sada se samo otkazuje. I da se okonča pandemija, teško je očekivati da će se ljudi odlučivati za objekte gdje na, recimo ručku, na jednom mjestu bude 200 ljudi.

Neumljani žive prvenstveno od turizma i loša sezona ili propala imat će velike posljedice za stanovništvo – kazali su nam žitelji ovog primorskog grada.

Za neke zaposlene kriza je počela i prije koronavirusa jer su pojedini hoteli radnicima ostali dužni po jednu ili dvije plaće iz zimskog perioda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.