open-navfaktor-logo
search
Ne dostavlja odluku
Zagrebački mediji optužuju Grubešu da opstruira početak suđenja Mamićima
Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša mjesecima odbija Hrvatskoj dostaviti formalnu odluku o izručenju Zorana Mamića.
31.08.2022. u 22:24
get url
text

Tvrdi to zagrebački Nacional, koji piše kako je bh. ministar pravde "poduzeo niz manevara kojima je zaštitio interese optuženog, osuđenog i odbjeglog kriminalca Zdravka Mamića i njegove klike".

- Osim što se priklonio u najmanju ruku neobičnim stavovima tamošnjih sudija da Dinamovog gazdu i njegovog brata Zorana Mamića ne treba izručiti Hrvatskoj, premda je to u više navrata zatraženo i temeljito obrazloženo, Grubeša mjesecima odbija čak i dostaviti Hrvatskoj formalnu odluku o tome, čime zapravo sprečava početak suđenja u tzv. drugoj optužnici protiv Zdravka i Zorana Mamića te još peterice okrivljenih za nezakonito izvlačenje 144 miliona kuna iz Dinama, odnosno nanošenje štete klubu od 200 miliona kuna - piše ovaj list.

VEZANI TEKST - Mamić uz psovke izvrijeđao hrvatsko pravosuđe i poručio da će "umrijeti u Hercegovini"

Bivši čelnik Dinama i bjegunac pred hrvatskim pravosuđem Zdravko Mamić, zbog izvlačenja oko 14 miliona KM iz kluba pravomoćno je u Hrvatskoj, u odsustvu, osuđen na šest i po godina zatvora.

On je krajem maja podnio tužbu Evropskom sudu za ljudska prava "zbog povrede prava na pravično suđenje, kršenja presumpcije nedužnosti te nezakonitog oduzimanja imovine od njegove supruge".

Braću Mamić čeka još i suđenje za aferu "Dinamo 2" u kojem je optužnica podignuta, a obojica su i pod istragom zbog podmićivanja sudija Županijskog suda u Osijeku.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.