Haris Zahiragić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo prokomentirao je glasanje u Skupštini BPK pojašnjavajući zbog čega zastupnici SDA nisu glasali za ovu deklaraciju.

- Zastupnici SDA nisu podržali taj populizam, koji na prvu možda djeluje naivno, ali je zapravo veoma opasan.

Naravno, uslijedili su tekstovi na političkim portalima usmjereni spram SDA, a koja je zapravo jedina politička partija koja nije odustajala od ove teme i lobiranja kod međunarodne zajednice za donošenje takvog Zakona.  Zašto opasan? Podrška bilo koje Skupštine na nižem nivou nekom, a posebno ovom državnom Zakonu, legitimira i zahtjeve entitetske Skupštine da se negativno izjasni spram istog – naveo je Zahiragić.

Istakao je da "uz dužno poštovanje, koga zanima stav bilo koje kantonalne skupštine?".

- Zakon je donesen u skladu sa Daytonom, Ustavom i Bonskim ovlaštenjima, a danas je i objavljen u Službenom glasniku BIH, čime je zvanično i stupio na snagu! Svaki stav, bio on pozitivan ili negativan, bilo kojeg opštinskog, kantonalnog ili entitetskog predstavničkog tijela, na tu temu apsolutno je irelevantan! Zato, želeći da vjerujem da zastupnica NIP-a nije imala loše namjere, dobronamjerno pozivam sve zastupnike da se ne igraju sa ovako ozbiljnim temama – zaključio je Zahiragić.