Ukoliko prijedlog dobije potrebnu većinu, uvrstit će se na dnevni red, a od visokog predstavnika Christiana Schmidta će se tražiti da dođe na sjednicu i da pojašenjenje.

- S obzirom na to da je već već poznat dnevni red sutrašnje sjednice, prijedlog Kluba SDA ide na glasanje. Očekujem da će prijedlog dobiti većinu da se proširi dnevni red s ovom tačkom. U tom slučaju po prijedlogu Kluba SDA mi bismo tražili da visoki predstavnik dođe na sjednicu Parlamenta i da nam prezentuje ono što ima u vezi s ovim namjerama oko izmjena Izbornog zakona BiH.

U međuvremenu znam da se pripremaju neke rezolucije, ali rano je o tome govoriti dok ne uvrstimo u dnevni red Informaciju, ali mislim da je itekako raspoloženje kreirano da će većina biti za to i da će na ovaj način se tražiti da ovo što se najavljuje, da se zaustavi - kazao nam je Zaimović.

Mnoga su pitanja koja zbunjuju javnost u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH, Ustava FBiH, u režiji Christiana Schmidta, poput najava Amandmana na Ustav Federacije BiH u vezi s uvođenjem cenzusa od tri posto prilikom izbora delegata u Domu naroda Federacije BiH.

Klub zastupnika SDA u Zastupničkom domu FBiH traži poštivanje Briselskog sporazuma, kako bi se stvar riješila dijalogom u institucijama BiH, i to poslije održavanja Općih izbora u Bosni i Hercegovini, koji su zakazani za 2. oktobar 2022. godine.