open-navfaktor-logo
search
Rekonstrukcija
Zapaljena tokom protesta: Uskoro počinje rad na glavnom projektu zgrade "Soda so" u Tuzli
Zgrada "Soda so" u Tuzli, u kojoj je bila smještena Vlada Tuzlanskog kantona, zapaljena je tokom protesta u februaru 2014. godine i od tada je neupotrebljiva. Prvi koraci u procesu rekonstrukcije su poduzeti, poznato je kako će obnovljena zgrada izgledati, ali još se ne zna koliko će koštati.
26.01.2022. u 16:10
get url
text
Zgrada "Soda so" trenutno i idejni projekat

- Ministarstvo je dalo urbanističku saglasnost na objekat, dobili smo sve potvrde od Grada Tuzla i izabrali smo izvođača i uskoro će počinje rad na glavnom projektu. Kada bude okončan, znat ćemo tačno koliko će rekonstrukcija zgrade koštati - kaže ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdan Karadžin.

Ranije je urađena analiza kojom je utvrđeno da objekat nije pretrpio značajna oštećenja nosive konstrukcije, što znači da se ne mora rušiti, nego se može rekostruirati.

- Zgrada pripada Vladi TK, a okolno zemljište je u vlasništvu Grada, stoga želimo izvršiti otkup. Imali smo sastanke s predstavnicima Grada i procjena je da je za otkup potrebno oko 350 hiljada KM - navodi Karadžin.

Izgled objekta već je poznat jer je Tehno-biro iz Tuzle uradio arhitektonsko rješenje.

- Taj objekat će biti savremen, u skladu sa sadašnjim standardima, bit će dodat jedan teretni lift, protupožarne stepenice, tako da će biti funkcionalan i u službi ministarstava i građana - navodi Karadžin.

Površina gradskog zemljišta koju treba otkupiti je 1.353 metra kvadratna. Nadležna gradska slućba formirala je komisiju koja je procijenila da je cijena zemljišta od 250 do 300 KM po metru kvadratnom. Sada preostaje da se ugovori cijena i prijenos vlasništva.

- Mi previše novca dajemo za zakup prostorija od kojih su mnoge neadekvatne. Ministarstva su raštrkana na mnogo lokacija, a u zgradu "Soda so" mogli bismo smjestiti 260 ljudi, što bi bila većina ministarstava - pojašnjava Karadžin.

Još nije poznato kada će projekat biti okončan jer se takve procjene mogu napraviti tek kada se odredi cijena radova, osigura novac u budžetu, a zatim izabere izvođač.

{$galerijaFotografija}

Soda so
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.