open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Zaraženi Mostarac tvrdi: "U Italiji sam bio u septembru, žrtve smo linča javnosti"
Prošlog utorka sam dobio klasične simptome jače prehlade, te sam ostao na kućnom liječenju i nisam išao na posao, nego sam ležao u kući prema uputama da se ne ide u bolnice i domove zdravlja radi prehlada, stoji u dopisu koji je medijima uputio prvi pacijent u Mostaru zaražen koronavirusom.
18.03.2020. u 15:19
get url
text

- U cilju istine i zaštite moje porodice i mene, šaljem demantij na objavljene uznemirujuće laži, klevete i obmane, a koje nemaju veze sa stvarnim činjenicama ni istinom. Osim što smo moja porodica i ja prve žrtve koronavirusa u Mostaru koje su testirane sa pozitivnim rezultatom, žalosno je što smo zapravo ispali i prvi oboljeli u svijetu koji su linčovani od pojedinih medija, dužnosnika, a potom i javnosti. U vezi s brojnim lažima o mom nedavnom boravku u Italiji, jedina istina je da sam u Italiji bio u septembru 2019, što je vrlo lako dokazati. Prošlog utorka sam dobio klasične simptome jače prehlade, te sam ostao na kućnom liječenju i nisam išao na posao, nego sam ležao u kući prema uputama da se ne ide u bolnice i domove zdravlja radi prehlada - stoji u dopisu koji potpisuje Vencel Pralas iz Mostara.

U reagiranju se dalje navodi da je mostarski pacijent u ponedjeljak počeo osjećati toliko jaku bol u prsima, da je bio prinuđen sa sinom doći na CUM Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

- Tu su nam nakon rendgena ustvrdili kako ja imam obostranu upalu pluća, a moj sin upalu s desne strane. Smješteni smo na plućni odjel gdje smo dobijali normalan tretman i terapiju, jer se ovom strašnom rezultatu nismo ni najmanje nadali. Nakon uzimanja uzoraka, informirani smo kako sam ja pozitivan, a moj sin negativan na prvom testiranju, a sinoć kasno sam primio vijest od kćeri da je ona negativna, a moja upruga pozitivna na testiranje koronavirusa. Želim još jednom ponoviti kako ni ja ni moja supruga nismo putovali u Italiju, te kako je očigledno da smo zaraženi negdje u gradu. Niti ja niti bilo ko od nas nije ništa skrivao, nismo postupali neodgovorno niti učinili bilo što da svjesno ugrozimo bilo koga. Nesreća koja je zadesila nas zadesila je hiljade ljudi u svijetu, no niko osim mene i moje porodice nije linčovan na ovakav krajnje okrutan i bezobziran način - naveo je mostarski pacijent.

U reagiranju je još jednom potcrtao kako ni on ni njegova porodica nisu putovali ni u jedno od ugroženih područja, "kako se to navodilo u medijima".

- Kada sam se javio sa sinom u bolnicu, zbog navedenih tegoba, nije bio ni jedan registrirani slučaj u Hercegovini. S vjerom da ćemo što prije izaći iz ove agonije, jer je to jedino bitno, želim reći kako sam o svemu što sam gore naveo spreman posvjedočiti pred svim relevantnim institucijama - stoji u dopisu Vencela Pralasa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.