open-navfaktor-logo
search
Zdrava ishrana
Zašto biste trebali izbjegavati kečap i sos od paradajza
Paradajz sos ili kečap danas skoro da je nemoguće izbjeći. Ovaj ukusni dodatak nalazi se u gotovo svim jelima, a često zaboravljamo njegovu nutritivnu vrijednost
17.10.2018. u 22:02
get url
text

Čak i vrlo male količine umaka od paradajza ili kečapa mogu napraviti više štete vašoj liniji nego što mislite. Samo jedna kašika kupovnog umaka od paradajza sadrži više šećera nego keks ili čokoladica.

- Kupovni umak od paradjza sadrži puno šećera i soli i nema gotovo nikakvu nutritivnu vrijednost. Prosječna doza umaka od paradajza je oko 15 ml (3 kašike) i obično odgovara jednoj kašici šećera - rekla je nutricionistica Kristen Beck za news.com.au.

Kako bi dodali slatkoću paradjzu, mnogi brendovi koriste fruktozni kukuruzni sirup koji ne samo da je loš za želudac, već može dovesti do povišenog nivoa inzulina i debljanja.

Visoko fruktozni kukuruzni sirup, koji zovu i samo kukuruzni šećer, aditiv je, osim u umaku od rajčice i konzerviranim rajčicama, u mnogima gaziranim pićima. Radi se o jeftinijoj alternativi tradicionalnim šećerima koja dodaje blago slatki okus hrani bez da joj značajno mijenja okus.

Unatoč tome što sadrže malo kalorija, oko 15 po kašičici, porcija umaka od paradjza obično će imati 160 mg natrija od 920 preporučenih.

- Prvi sastojak umaka je pire od paradajza (oko 75 posto) koji možda zvuči zdravo, no morate se sjetiti da je svježi paradjz zapravo 95 posto vode. Kad se od njega pravi u pire, prirodni šećer postaje puno koncentriraniji. Iako šećeri koji se dobiju prirodno mogu zvučati zdravije, Svjetska zdravstvena organizacija klasificira šećera iz koncentrata voća i povrća jednako kao sve ostale dodatne šećere – kazala je nutricionistica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.