- Često sam kod ljekara jer sam hronični bolesnik, i još nikada nisam vidjela da je ljekar ušao u ambulantu u 7.30 sati i prozvao prvog pacijenta. Iako na vratima piše da im je radno vrijeme od 7.30 sati, tek u osam, a često i nakon osam sati, prozovu prvog pacijenta – kaže J. K. (ime i prezime poznato redakciji Faktora) koja živi na području Općine Ilidža i liječi se u Domu zdravlja Ilidža.

No, ne radi se tako samo u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Prema tvrdnjama naših čitatelja, i u drugim domovima zdravlja i područnim ambulantama u KS ljekari pacijente počinju primati tek od osam sati.

Pojašnjenje smo zatražili i u JU Dom zdravlja KS.

Prema riječima Armana Šarkića, glasnogovornika, radno vrijeme jasno je i precizno naznačeno, a to je – 7.30 sati ujutro u svakom domu zdravlja i traje do 20 sati uvečer.

- Može se desiti da u nekom domu zdravlja ponekad postoje neke administrativne stvari koje se trebaju završiti prije nego što se počnu primati pacijenti. No, to se ne može događati svaki dan i nikako nije pravilo. Ljekar mora uvijek vršiti procjenu svakog pacijenta, da li se radi o hitnom slučaju, kada se osoba može i mora primiti preko reda ili slučaj nije urgentan, pa pacijent može sačekati svoj red. No, ponavljam opet, radno vrijeme zdravstvenih radnika u svim domovima zdravlja i ambulantama je u 7.30 sati i tada bi ljekar trebao primiti prvog pacijenta. Ako se tako ne radi, molim građane da nam imenom i prezimenom prijave zdravstvenu ustanovu, ambulantu i ljekara koji to krši – naglasio je Šarkić.