open-navfaktor-logo
search
Međunarodni dan sporta
Zašto nema žena u sportu u strukturama upravljanja
Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 2013. godine 6. april Međunarodnim danom sporta za razvoj i mir. Sport, između ostalog, treba da promovira i ravnopravnost žena i muškaraca, odnosno da predstavlja jednu od platformi za promociju ravnopravnosti spolova i osnaživanje žena i djevojaka. 
06.04.2022. u 11:29
get url
text

Iako se stalno povećava učešće žena u sportu, žene ipak nisu dovoljno zastupljene u tijelima odlučivanja sportskih organizacija. Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine objavljenim u publikaciji Žene i muškarci u BiH o udjelu žena u upravljačkim strukturama deset najviše finansiranih Olimpijskih sportova u Bosni i Hercegovini: taekwondo, biciklizam, judo, atletika, tenis, boks, košarka, hokej na ledu, klizanje i odbojka 2020. godine, bilo je samo 5,6 posto žena, dok je u prosjeku 27 zemalja EU-a bilo 18,9 posto žena. 

U Bosni i Hercegovini ni jedna žena u 2020. godini nije bila predsjednica upravnog odbora sportskog saveza, dok je u 27 zemalja članica EU-a od ukupno 260 predsjednika bilo 16 žena. Od 17 zamjenika predsjedavajućeg upravnog odbora u Bosni i Hercegovini bila je samo jedna žena, dok je u 27 zemalja EU-a od 484 potpredsjednika upravnih odbora sportskih saveza bilo 93 žene, saopćila je Agencija za statistiku BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.