Pored delegata, izdvojene su 162.565 KM za petero savjetnika u Domu naroda FBiH i svi oni formalno savjetuju predsjedavajućeg Doma naroda FBiH Tomislava Martinovića.

Pojedini savjetnici godišnje zarade i više od 34 hiljade KM 

Podsjećanja radi, u prošloj godini jedan vremenski period zbog pandemije koronavirusa delegati nisu dolazili u Sarajevo na sjednice, radilo se online, ali uprkos tome su naplatili troškove za odvojeni život i prijevoz koje nisu imali. Oni su naime, odbili prijedlog Zastupničkog doma FBiH da se parlamentarci u oba doma odreknu paušala, troškova za odvojeni život i prijevoz dok traje pandemija, kako bi se taj novac usmjerio u druge svrhe.

Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda FBiH, za Faktor je pojasnio otkud potreba za savjetnicima u ovom domu, a koji su za svoj rad u prošloj godini inkasirali ponaosob od 32 do 34 hiljade KM.

- Goran Božić, Šimun Herceg, Irena Mrnjavac i Ana Popović su formalno gledajući savjetnici predsjedavajućeg Doma naroda FBiH, u ovom slučaju Tomislava Martinovića, s tim što se oni rasporede neformalno za neke oblasti za koje su nadležni. Ali neki se koriste i kao savjetnici šefova klubova, međutim, u principu su savjetnici predsjedavajućeg. Što se tiče Almedina Aliefendića i on je savjetnik predsjedavajućem, ali je i prema potrebi savjetnik šefovima klubova - govori nam Hadžiavdić. 

VEZANI TEKST - Profesionalni delegati Doma naroda u prošloj godini zaradili i do 54 hiljade KM

Dodaje kako dolaze na posao kao referenti. 

- Ti ljudi imaju posla, nisu oni nezaposleni. Oni dolaze kao referenti na posao svakodnevno. Prema mom mišljenju, opravdano im se isplaćuju troškovi za odvojeni život, prijevoz. Predsjedavajući njima zadaje poslove. Oni prate rad Vlade FBiH, nevladinih, međunarodnih organizacija i zaista imaju mnogo posla - govori nam Hadžiavdić. 

Pravo na šest mjeseci plaće po završetku savjetovanja 

Dodaje da po zakonu savjetnici koji završe sa savjetovanjem imaju pravo da narednih šest mjeseci primaju naknadu plaća, ako dokumentacijom dokažu da ispunjavaju uvjete za to.

Za razliku od njih, delegati koji po završetku mandata ne mogu naći zaposlenje ili otići u penziju imaju pravo da narednu godinu primaju plaću u istom iznosu kao i dok su bili u delegatskim klupama.