open-navfaktor-logo
search
A kupci čekaju
Zašto za Sarajevo Tower zna Ambasada SAD-a u BiH i FBI, otkud bivši predsjednik Naše stranke u ovom slučaju?
Najavljivan 2017. godine kao grandiozan objekat koji je prema investitorima trebao uljepšati panoramu glavnog grada Bosne i Hercegovine Sarajevo Tower, zdanje navodno vrijedno čak 100 miliona KM, već mjesecima je predmet sudskih sporova.
04.11.2020. u 18:48
get url
text

Završetak radova se i ne nazire (rok je probijen još u septembru 2019. godine), a svi oni koji su u procesu kupovine stanova (navodno je prodato više od 400 od ukupno 494) su ni na nebu ni na zemlji.

Zato se intenzivirao sukob suinvestitora, Smart Investa i generalnog izvođača radova kompanije ANS Drive, a od njega kupci stanova teško da će imati koristi.

VEZANI TEKST - Od pompeznih najava i vatrometa do hapšenja: Zašto ni nakon tri godine nije završen objekat vrijedan 100 miliona KM

Prvo je u oktobru analizu zastoja u radovima na Sarajevo Toweru pod nazivom "SLUČAJ: Investitor u raljama banana države" uradila firma Korekt d.o.o., čiji je direktor Bojan Bajić, jedan od osnivača Naše stranke i njen prvi predsjednik, i to u periodu od aprila 2008. do marta 2011. Naveli su da je Korekt d.o.o. specijalizovana za oblast poslovne etike i usklađenosti poslovanja sa međunarodnim i domaćim zakonima, standardima i najboljim poslovnim praksama

Tako se u ovoj analizi, između ostalog, navodi da je "trenutno zastoj radova na gradilištu i nema jasnog plana kada bi radovi ponovo mogli početi i kada bi se radovi konačno završili". U nastavku su istakli da "suinvestitori ANS Drive i Smart Invest su trenutno u fazi otvorenog sukoba koji se odvija putem sudskih parnica i saopćenja za javnost".

Odgovor iz ANS Drivea uslijedio je već 1. novembra i sastoji se od 13 tačaka. "Zbog povjerljivosti, detaljniji odgovor ćemo u ovoj fazi dostaviti sljedećim institucijama: Kantonalnim tužilaštvima KS i Zeničko-dobojskog kantona, Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, Agenciji za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine - SIPA - Finansijsko-obavještajnom odjelu, Ambasadi SAD-a u Bosni i Hercegovini, Uredu FBI - Atašeu FBI, Finansijskoj policiji FBiH, te nadležnim upravama za direktne i indirektne poreze u BiH", naveli su na kraju svog odgovora iz ANS Drivea.

VEZANI TEKST - Optužen u predmetu "Tower": Elvedin Mahmutović ponovo uhapšen

Dalje, iz ove kompanije podsjetili su da se protiv direktora Smart Investa Elvedina Mahmutovića te uposlenika ove firme Sedina Halilagića vodi krivični postupak zbog sumnje da su počinili djelo sticanje protivpravne imovinske koristi.

Pored toga, istakli su kako "potpisnik navedenog dopisa, pamfleta gdin. Bojan Bajić nema visokoškolsko obrazovanje ni iz bilo koje druge oblasti, odnosno, prema podacima kojima raspolaže Ans Drive da je Bajić lice sa srednjom stručnom spremom".

Korekt d.o.o. ekspesno je odgovorio ANS Driveu. Naglasili su "da svaku svoju izjavu, tvrdnju ili zaključak temelje na višestruko provjerenim informacijama i dokumentima, koji s aspekta činjenica i argumenata predstavljaju neoborivu građu".

Kontaktirali smo Bajića želeći dobiti još informacija o Sarajevo Toweru i ima li šanse da se ovaj spor riješi pa da konačno kupci stanova dođu u posjed svoje imovine. Bajić je tražio da se njegove izjave prenesu integralno tj. dosljedno, što se uostalom podrazumijeva u novinarskoj praksi, ali je imao i zahtjev za autorizacijom kompletnog teksta, odnosno da on "odredi" šta bi bilo objavljeno, što je suprotno svim pravilima novinarske profesije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.