open-navfaktor-logo
search
Burno u Parlamentu FBiH
Zastupnici našli mahane izmjenama Zakona, traže smanjenje naknada notara
Ja ću vam reći šta u praksi znači provođenje predloženog zakona o notarima. To znači da recimo sudija Ustavnog suda kada završi mandat i želi otvoriti firmu, mora otići kod notara da mu ovjeri osnivački akt firme, da mu notar potvrdi da li je dobro sačinio osnivački akt, rekao je Irfan Čengić
29.10.2019. u 13:12
get url
text

Na 7. sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH završena je rasprava o setu zakona na koje se odnosi presuda Ustavnog suda FBiH. Riječ je prijedlozima zakona o nasljeđivanju u FBiH, registraciji poslovnih subjekata u FBiH, notarima, o stvarnim pravima, o zemljišnim knjigama. Tu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Porodičnog zakona.  Najviše pažnje je posvećeno Prijedlogu o izmjenama i dopunama Zakona o notarima. Zastupnici ukazuju da predloženi materijal nije u skladu sa presudom Ustavnog suda FBiH i da će građani sa realizacijom i dalje biti izloženi dodatnim troškovima notara.

Alma Kratina, predsjednica Kluba DF-GS, fokusirajući se na Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o notarima, kazala je da treba provesti presudu Ustavno suda FBiH, odnosno, izmijeniti jedan broj članova u zakonu.

- Međutim, ne slažemo se da je materijal koji smo dobili od Vlade FBiH, onaj kroz koji će se provesti presuda Ustavnog suda. Usvajanjem amandmana koji su predloženi na ovaj zakon, možemo ići u pravom smjeru - rekla je Kratina.

Mirsad Čamdžić iz Naše stranke smatra da novi prijedlog Zakona o notarima izigrava presudu Ustavnog suda FBiH. Kaže da uvođenje u zakon formulacije "solemnizacija" predstavlja dodatno vješanje oko vrata novih nameta građanima.

Irfan Čengić iz SDP-a je prozvao federalnog ministra Matu Jozića jer nije došao na današnju sjednicu.

- Trebao je biti ovdje jer se radi o važnim zakonima, a ne da nam neko iz ministarstva čita izmjene zakona. Ja ću vam reći šta u praksi znači provođenje predloženog Zakona o notarima. To znači da recimo sudija Ustavnog suda kada završi mandat i želi otvoriti firmu, mora otići kod notara da mu ovjeri osnivački akt firme, da mu notar potvrdi da li je dobro sačinio osnivački akt. Ili ukoliko jedan notar želi osnovati firmu, on mora otići drugom notaru da mu verifikuje osnivački akt!? To nema nigdje. Građani umjesto za ovjeru da plate osam KM, plaćat će i do 800 KM - rekao je Čengić.

Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, rekao je da će ubuduće tražiti od federalnih ministara da prisustvuju sjednicima ako se na dnevnom redu nalaze zakoni iz njihove oblasti.

- Ministar Jozić je prije nazvao i kazao da neće moći prisustvovati sjednici jer ima put koji je zakazan prije tri mjeseca - objasnio je Zaimović.

Zastupnik Ismet Osmanović (SDA) je kazao da je notarska služba stekla neku vrstu monopola, ali ono u što se izrodila je vrlo skup namet. 

- Zahtijevali smo mnogo ranije od Ministarstva pravde FBiH da notari smanje tarife za naplaćivanje svojih usluga.  Notarske usluge su preskupe. Notari su preplaćeni. Tražim od Ministarstva da preuzme odgovornost za utvrđivanje naknada notara i da se to unese u izmjene zakona i da smanji naknade notara - rekao je Osmanović. 

Prije glasanja o zakonima data je pauza. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.