open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Zastupnici SDA traže hitnu sjednicu Skupštine TK: Epidemiološka situacija sve teža, a "eksperti" se bave kadroviranjem
Nakon imenovanja, kako je sami nazvaše, "ekspertne i antikorupcijske" Vlade Tuzlanskog kantona prošlo je skoro pedeset dana, ističu u saopćenju iz Kantonalnog odbora SDA TK. 
16.03.2021. u 13:17
get url
text

- U tome periodu "eksperti" su se primarno bavili pripremom terena za imenovanja u javnim ustanovama i preduzećima koja su "ekspertno" podijelili koalicioni partneri SDP, PDA i HDZ, SBB i NS, dok se najvećom opasnošću po građane Tuzlanskog kantona, pandemijom COVID-19, Vlada Kadrije Hodžića očigledno nema kada baviti - ističu u saopćenju i dodaju:

"U trenutku njihovog preuzimanja vlasti u Tuzlanskom kantonu, 26. januara 2021. godine aktivno zaraženih osoba virusom COVID-19 bilo je 605, dok su 52 osobe bile hospitalizirane. Danas najmnogoljudniji kanton sa tandencijom svakodnevnog rasta ima 881 osobu zaraženu ovim virusom od kojih je na bolničkom liječenju njih čak 90".

Cijela država, nastavljaju, ulazi u treći val pandemije COVID-19, čime se dovode u pitanje normalno odvijanje obrazovnog procesa i radna mjesta u realnom sektoru, a prije svega životi građana Tuzlanskog kantona, a "naša aktuelna vlast očigledno ima 'pametnijeg' posla".

- S obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije u vezi pandemije COVID-19 i inertnog odnosa Vlade Tuzlanskog kantona prema tom problemu, Klub zastupnika SDA u Skupštini TK zahtijeva sazivanje hitne sjednice Skupštine TK najkasnije do petka 19. marta sa jednom tačkom dnevnog reda: "Analiza stanja i poduzimanje konkretnih mjera na području TK u vezi sa nadolazećim trećim valom širenja virusa COVID-19" - saopćili su iz KO SDA TK.

Klub zastupnika SDA je u obrazloženju zahtjeva za sazivanje hitne sjednice Skupštine TK naveo svakodnevni porast broja zaraženih, kao i broja hospitaliziranjih pacijenata u UKC-u Tuzla, te pogoršanu epidemiološku situaciju u ostalim dijelovima naše države, koja prijeti da se uskoro prenese i na područje Tuzlanskog kantona.

- Od premijera Vlade TK, Ministarstva zdravstva TK, Ministarsva obrazovanja TK, Klub zastupnika SDA u Skupštini TK zahtijeva da prezentuju informacije o spremnosti na adekvatan odgovor u pogoršanoj epidemiološkoj situaciji, a od Vlade TK punu podršku svim zdravstvenim ustanovama na čelu sa UKC-om Tuzla, kako bi se što prije probudili iz zimskog sna i počeli se baviti najvećim problemom sa kojim se trenutno suočava naš kanton - zaključuju u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.