open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Zatražen pritvor za Mulahusića: Dovodi se u vezu sa terorizmom, plasirao uvredljive poruke
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je Sudu BiH da odredi jednomjesečni pritvor Jasminu Mulahusiću, državljaninu Luksemburga, osumnjičenom za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. 
06.09.2021. u 15:50
get url
text

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, pritvor je između ostalog, predložen zbog opasnosti od bjesktva osumnjičenog, koji posjeduje državljanstvo druge države.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH: Mulahusić se povezuje sa Al-Kaidom, politički subjekti neka se suzdrže od pritisaka na pravosuđe

- Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i tereti se za krivična djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti - navodi se u saopćenju.

Mulahusića su prekjučer uhapsili policajci Granične policije BiH. 

- Prijedlog pritvora za osumnjičenog, koji se dovodi u vezu sa terorističkim aktivnostima, upućen je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a), b) i c), odnosno zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto - dodaje se u saopćenju.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i tereti se da je u dužem vremenskom periodu, putem društvenih mreža i interneta, u javnost plasirao uvredljive poruke na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kojima se na najgrublji način vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u Bosni i Hercegovini, te izrađivao i plasirao  različite
foto i video montaže kojima se širi nacionalna i vjerska mržnja i netrpeljivost između naroda u Bosni i Hercegovini, navode iz Tužilaštva.

Prijedlog za određivanje pritvora upućen je prema Sudu BiH, a tužiteljstvo nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.