open-navfaktor-logo
search
Najnoviji podaci
Zavod za javno zdravstvo FBiH: Od gripe oboljelo 9.727 osoba
U Federaciji BiH prijavljeni su slučajevi teških infekcija respiratornog trakta (tzv. SARI), ali samo kod osam osoba dokazan je virus gripe, navode iz Službe za epidemiologiju ZZJZ FBiH 
11.01.2020. u 14:59
get url
text

Prema informacijama Evropskog centra za zarazne bolesti, podaci o nadzoru pokazuju da se aktivnost gripe povećava u cijeloj Evropskoj regiji. Trenutna aktivnost gripe na području Federacije još uvijek je niska. 

Prema podacima Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, od početka oktobra do sada na području većeg bh. entiteta prijavljeno je 9.727 osoba sa simptomima sličnim gripi.

- Podaci virusološkog nadzora pokazuju da se sporadično otkrivaju virusi gripe A, i to podtip A(H1N1)pdm09. U Federaciji BiH prijavljeni su slučajevi teških infekcija respiratornog trakta (tzv. SARI), ali samo kod osam osoba (13,6 posto) dokazan je virus gripe. Smrtni slučajevi, uzrokovani virusom gripe, nisu registrirani - kazali su iz Službe za epidemiologiju.

Gripa je zarazna respiratorna bolest koju uzrokuju virusi. Može izazvati blagu do teške bolesti, a ponekad može dovesti i do smrtnog ishoda.

Simptomi se obično javljaju iznenada, a manifestiraju se kao: groznica, kašalj, grlobolja, zapušen nos, bolovi u mišićima ili tijelu, glavobolja, umor.  Može se javiti povraćanje i proljev, ali češće kod djece.

Virus gripe izlučuje se i širi kapljičnim putem - kašljanjem, kihanjem i govorom. Zatvoreni prostori naročito su pogodni za njegovo širenje, a moguć je prijenos i direktnim ili indirektnim kontaktom (rukama, preko predmeta i sl.) kada kapljice ili sekret iz nosa i grla dospiju na ruke ili druge površine i ako nečistim rukama dodirujemo usta, oči ili nos.

Prvi i najvažniji korak u prevenciji nastanka gripe je vakcinisanje i to svake godine. Kako navode iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, pokazalo se da imunizacija smanjuje broj oboljelih povezanih s gripom i rizik od ozbiljnih komplikacija koje mogu rezultirati hospitalizacijom, pa čak i smrću.

U rizične grupe, kojima se preporučuje vakcinisanje, spadaju stariji od 65 godina, osobe sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, oboljeli od dijabetesa, bubrežni bolesnici, te oni sa oslabljenim imunitetom. Vakcinu bi trebali primiti i osobe koje su smještene i zaposlene u gerijatrijskim centrima, zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite, te RVI, novinari, radnici u javno-gradskom saobraćaju te pripadnici MUP-a.

Iz Službe za epidemiologiju navode i svakodnevne preventivne mjere koje će spriječiti obolijevanje i širenje virusa grupe:

- Izbjegavajte gužve, skupove i zatvorene prostore.

- Kad kašljete i kišete nos i usta brišite maramicom, koju ćete nakon korištenja, baciti u smeće.

- Često perite ruke, najbolje tečnim sapunom i vodom.

- Ako sapun i voda nisu dostupni, koristite sredstva za dezinfekciju na bazi alkohola.

- Izbjegavajte dodirivati oči, nos i usta, jer rukom sa zagađene površine možete prenijeti virus.

- Izbjegavajte bliski kontakt sa bolesnim osobama - budite udaljeni od bolesnika barem metar.

- Ne posjećujte bolesnike ako nije nužno.

- Ako ste bolesni ostanite kod kuće i ograničite kontakt sa drugim osobama.

- Održavajte higijenu okoline – redovno čišćenje i provjetravanje prostorija te dezinfekcija površina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.