open-navfaktor-logo
search
Bh. rediteljica
Žbanić kritikovala "Trojku": Jesu li ovo promjene koje ste najavili? Pucali ste nam u glavu
Bosanskohercegovačka rediteljica Jasmila Žbanić oštro je kritikovala novu vlast upitavši ih da li su se "opredijelili za društvo koje će biti siledžijsko, zločinačko i kriminalno što najbolje ilustruje primjer ključnih pozicija za kulturu".
13.05.2023. u 11:57
get url
text

- Kultura je odraz društva, odlučujući faktor kojim je određeno kako zajednica reaguje, živi, kako se razvija. Ona je način i suština života.

Nova vlast nam je postavila ministra kulture glavnog grada Bosne i Hercegovine koji je zlostavljač, na federalnom nivou ministricu kulture koja rehabilituje ratne zločince, a osuđenog kriminalca za direktora Instituta za intelektualno vlasništo (vrlo važnu državnu instituciju od koje zavise elementi kulture).

Ovo znači da se nova vlast opredjelila za društvo koje će biti siledžijsko, zločinačko i kriminalno što najbolje ilustruje ovaj primjer ključnih pozicija za kulturu. Čestitam "Trojka"! Jesu ovo promjene koje ste najavili? Bit će zaista radikalne, ali u najgorem mogućem smislu. Pucali ste nam u glavu - napisala je na svom Facebook profilu Žbanić.

Inače, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo je Kenan Magoda (SDP), federalna ministrica kulture i sporta je Sanja Vlaisavljević (HDZ) a direktor Instituta za intelektualno vlasništvo je Josip Merdžo (HDZ). 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.