open-navfaktor-logo
search
Vremenska prognoza
Zbog obilnih padavina, vjetra i grmljavine u Hercegovini na snazi narandžasti, u Bosni žuti meteoalarm
Uslijed obilnih padavina na području Hercegovine na snazi je narandžasto upozorenje, dok je iz istih razloga na području Krajine, sjeverozapadne, sjeveroistočne i centralne Bosne na snazi žuti meteoalarm.
15.05.2023. u 07:17
get url
text

Istovremeno žuti meteoalarm je na snazi na području jugozapadne i jugoistočne Bosne zbog vjetra, a u istočnoj Bosni zbog grmljavine, javlja Anadolija.

Tako se na području mostarske regije prognoziraju udari vjetra između 40 i 60 kilometara na sat uz očekivanu količinu padavina između 30 i 50, lokalno na sjeveru i sjeverozapadu regije do 90 litara po metru kvadratnom, a najavljuje se i grmljavina.

Slično stanje i u trebinjskoj regiji gdje se očekuje između 40 do 60 milimetara kiše, a u zonama jačih pljuskova ponegdje i više od 80 milimetara kiše po metru kvadratnom, uz udare vjetra između 40 i 60 kilometara na sat i grmljavinu.

- Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snabdijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uvjeti za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće - upozoravaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Na području livanjske regije očekuju se udari vjetra između 40 i 60 kilometara na sat, dok je očekivana količina padavina između 20 i 40, lokalno do 50 litara po metru kvadratnom.

Istovremeno na fočanskom području očekuje se jak do olujni vjetar, udara od 40 do 70 kilometara na sat, kao i 20 do 50 milimetara kiše po metru kvadratnom, a pljuskove će pratiti i grmljavina. Iz tih razloga na ovim područjima na snazi je žuti meteoalarm.

Na području bihaćke regije prognozira se očekivana količina padavina između 20 i 40 litara po metru kvadratnom, na području sarajevske regije očekivana količina padavina je također između 20 i 40, lokalno do 50 litara po metru kvadratnom uz grmljavinu.

Isto stanje je na prostoru tuzlanske regije gdje je očekivana količina padavina između 20 i 40, lokalno do 50 litara po metru kvadratnom, uz mogućnost grmljavine, dok se na prostoru banjalučke regije očekuje od 20 do 40 milimetara kiše i to na zapadu regije, a pljuskovi će biti praćeni grmljavinom.

I na prostoru prijedorskog područja očekuje se više od 20 milimetara kiše na zapadu regije, a pljuskovi će biti praćeni grmljavinom. Istovremeno na području višegradske regije očekuju se pljuskovi sa grmljavinom.

Na svim ovim područjima na snazi je žuti meteoalarm.

U Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Obilnije padavine na području Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 13, na jugu zemlje do 16 stepeni Celzijusa. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 19 stepeni Celzijusa.

U Sarajevu oblačno vrijeme sa kišom. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 11 stepeni Celzijusa. Najviša dnevna temperatura zraka oko 16 stepeni Celzijusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.