open-navfaktor-logo
search
Gostovanje velikana
Zbog ovoga 15. novembra neće biti sramota aplaudirati Italijanima
Zbog prijateljskog susreta koji danas slavi 23. "rođendan" Italija zaslužuje posebno mjesto u historiji reprezentativnog fudbala naše zemlje
06.11.2019. u 06:21
get url
text

Tačno za devet dana fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine će u pretposljednjem meču kvalifikacija za EURO 2020 u Zenici ugostiti selekciju Italije. Bit će to treći međusobni duel dvaju timova, no onaj prvi vjerovatno je daleko najznačajniji za naš reprezentativni fudbal.

Naime, danas se navršavaju tačno 23 godine kako su Azzurri u prijateljskom susretu na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" odmjerili snage s Ljiljanima, koji su tadašnje viceprvake svijeta savladali s 2:1.

Nacionalni tim naše domovine, kojeg je tada predvodio Fuad Muzurović, trijumfovao je golovima Hasana Salihamidžića i Elvira Bolića, dok je jedini pogodak za dokazane sportske prijatelje naše zemlje postigao Enrico Chiesa.

Upravo zbog prijateljskog susreta koji danas slavi 23. "rođendan" Italija zaslužuje posebno mjesto u historiji reprezentativnog fudbala naše zemlje, kao prva selekcija nakon Albanije koja je odlučila gostovati na bh. tlu nakon okončanja agresije na našu državu.

Zbog toga 15. novembra na Bilinom polju neće biti sramota aplauzom dočekati reprezentativce Italije, koji su već osigurali plasman na EP jer su njihovi prethodnici još prije 23 godine predvođeni Arrigom Sacchijem svjetskoj sportskoj i fudbalskoj javnosti skrenuli pažnju na malu zemlju u srcu Balkana, koja se od 1992. do 1995. godine borila za svoj opstanak.

BiH je protiv Italije igrala u sastavu: Dedić, Konjić (Pintul), Begić, Jašarević, Šabić (Dadić), Glavaš, Halilović (Kapetanović), Salihamidžić, Beširević, Bolić (Brkić) i Baljić (Musić).

Boje Italije pred 40.000 gledalaca na Koševu branili su: Toldo (Marchegiani), Carnasciali, Torricelli (Apolloni), Albertini, P. Maldini, Padalino, Di Matteo (Giunti), D. Baggio (Lentini), Casiraghi (Ravanelli), Zola i Chiesa (Simone).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.