open-navfaktor-logo
search
Odgođena sjednica
Zbog pregovora o formiranju vlasti u KS, blokiran rad Općinskog vijeća Centar?
Rukovodstvo Općinskog vijeća Centar nedavno je donijelo odluku da se održavanje sjednice zakazane za 8. novembar odgodi, s obzirom na najave vijećnika Naše stranke, SDP-a, DF-a, GS-a, te vijećnice SPU Sonje Akšamije da joj neće prisustvovati
12.11.2018. u 19:47
get url
text
get url
text

Formiranje vlasti na kantonalnom i višim nivoima nakon Općih izbora odrazilo se i na rad općinskih vijeća u Kantonu Sarajevu, prije svega Općinskog vijeća Centar.

Tako smatra općinski vijećnik (SDA) Velija Katica, koji tvrdi da je upravo formiranje vlasti na kantonalnom nivou razlog zbog kojeg je do daljnjeg odgođen nastavak 29. redovne sjednice Općinskog vijeća Centar.

- Sadašnja postizborna situacija i turbulencije vezane za formiranje vlasti su se odrazile i na rad Općinskog vijeća. Iz opozicije navode da je glavni problem i razlog što nisu htjeli doći na posljednju sjednicu to što nije usvojen Statut Općine. Tačno je da nije usvojen Statut, ali oni neće da kažu da on nije usvojen već više od 10 godina. U dva mandata, kada su na čelu bili i SDP i onda SDA se pokušavalo i nije se uspjelo, jer da bi se promijenio Statut morate imati dvije trećine, odnosno 22 ruke, a to se do sada nije desilo. Statut im je samo lajtmotiv, a ja mislim da je ključni momenat u ovom trenutku to da se čeka da se formira vlast u Kantonu i na ostalim nivoima, te da se vidi kako će se ona reflektovati, jer će vjerovatno  biti pokušaja da se neke stvari promjene i u općinama. To je praktično, po mom mišljenju, vještačka kriza izazvana iz razloga da se odgode određene stvari dok se ne vidi tačno kako će biti formirana vlast od kantona pa nadalje – navodi Katica.

Dodaje da nema potrebe “da se zaustavlja jedna vrlo dobra situacija u Općinskom vijeću, odnosno u Općini, jer ima jako puno kvalitetnih projekata, koji će zbog odgađanja sjednica ispaštati“.

- Općina nikada nije imala procentualno veći utrošak budžeta nego ove godine, vidi se da se projekti realizuju, od vodovoda, radi se kosi lift na Ciglanama, obdanište, obnovljen je Merhemića trg, park ispred Pozorišta mladih i tako dalje. Ima puno kvalitetnih projekata, a ova situacija ne odgovara nikome. Mi vijećnici izabrani smo kao predstavnici političkih partija, ali od dana kada smo položili zakletvu mi smo predstavnici građana Općine Centar. Moramo odgovarati njihovim zahtjevima i realizovati projekte, koje oni pred nas postavljaju kao prioritete. U ovom trenutku je to zaustavljeno, a nema niko pravo da zaustavlja projekte koje smo usvojili kroz plan rada općine Centar, budžet i rebalans. Na sjednici koja je odgođena trebaju biti razmatrane tačke o važnim projektima Općine, među kojima je i kosi lift. Ako se stvari budu ovako odvijale i ne budu se održavale sjednice nemamo mogućnosti da damo alate načelniku kroz odluke vijeća da on može realizovati te projekte koji su zacrtani u našim programima – navodi Katica.

Ipak, iz opozicione Naše stranke smatraju da aktuelni pregovori o formiranju vlasti na kantonalnom nivou nemaju veze sa njihovim odlukama i radom Općinskog vijeća Centar.

- Ne mislim da to ima veze sa formiranjem vlasti na kantonalnom nivou. To može neko povezivati, ali ključna stvar je u neorganizovanosti sjednica i Statutu. Sjednica je prvo prekinuta, a bilo je kvoruma, tako da ne znamo zbog čega je prekinuta, a druga stvar Statut je bio na dnevnom redu i mi smatramo da nakon 14 godina Općina Centar treba da dobije novi Statut. Iz nekih razloga se on već godinama ne donosi. Mi smo još prije godinu dana tražili da se stavi Statut, ali nije, pa je rečeno da će ići u nacrt i tako dalje. Ima tu i drugih problema, samo funkcionisanje sjednica, pripremanje materijala, nepoznavanje propisa i tako dalje, to su sve situacije koje su samo sada kulminirale. Nije ovo prvi put, više puta je bilo problema oko nastavaka sjednica. To ne treba sada dramatizovati i vezati za budžet i projekte, ne mislim da će ih ovo ugroziti – kazao je vijećnik Naše stranke, Samir Fazlić i dodao: “Mi kao stranka smo uvijek funkcionisali i u kriznim situaciama smo dolazili na sjednice, to nam niko ne može osporiti. Uvijek smo za razumijevanje, ali mislim da postoje neke stvari koje naprosto više ne idu u onom smjeru u kojem bi trebalo“.

Podsjećamo, rukovodstvo Općinskog vijeća je donijelo odluku da se održavanje sjednice zakazane za 8. novembar odgodi, s obzirom na najave vijećnika Naše stranke, SDP-a, DF-a, GS-a, te vijećnice SPU Sonje Akšamije da joj neće prisustvovati. Razlog za ovakvu odluku, kako su naglasili u rukovodstvu Općinskog vijeća, je želja da se usaglase stavovi svih vijećnika koji participiraju u radu Vijeća, a sa ciljem da se ne obustave planirani i projekti čija je realizacija u toku.

Sjednica Kolegija Općinskog vijeća na kojoj će se razgovarati o mogućem nastavku 29. sjednice bit će održana sutra, nakon čega će biti poznato da li će vijećnici u narednim danima ponovo sjesti u vijećničke klupe ili ne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.