open-navfaktor-logo
search
Veliki jubilej
Zdenko Jelić o 36 godina u Želji: Nekada smo imali upravu jaču od Real Madrida
Armija navijača Željezničara nestrpljivo očekuje vikend u kojem će Plavi proslaviti 100. rođendan. 
16.09.2021. u 21:11
get url
text
get url
text

Za vrijeme najvećih uspjeha Želje u klubu je bio i Zdenko Jelić, koji je na različitim funkcijama proveo čak 36 godina. Upravo je on za Faktor govorio o Željezničaru, Grbavici, Ivici Osimu, utakmici protiv Videotona...

- Slaviti 100 godina jednog kluba je nešto izuzetno i bitno. Pa samo neka neko proba izbrojati 100 šibica. Ako se radi o sportskom klubu koji je bio sinonim uspjeha u cijeloj regiji, onda to ima još veću težinu. Željo je, slobodno mogu reći, sportski gigant i jedna institucija. U Željezničar sam došao 1971. godine, a otišao 2007. Tu sam proveo skoro pola života. Želim napomenuti da od svih 36 godina nisam bio samo u fubalskom klubu, nego i direktor sportskog društva.

O tome bi se mogla snimiti serija, ali ne sapunica. Imao sam sreću da se u mom periodu u fudbalskom klubu desilo sve lijepo i veličanstveno, trofejno... Ono uzvišeno kada smo skoro dotakli vrh Evrope, kad smo letili do orkanskih visova i titule, finala Kupa. Kada sam došao u Želju, takvu upravu nije imao ni Real Madrid - prisjeća se na početku razgovora Zdenko Jelić.

Uvijek raspoloženi i nasmijani Jelić kaže da je o popularnosti Želje suvišno trošiti riječi.

- Željo je sa utakmicom protiv Videotona ujedinio Jugoslaviju kao kada je Tito umro. Nešto sam slično primijetio kada je poginuo i Toše Proeski. E, to je naš Željo - nastavlja Zdenko.

Ipak, priznaje da u Želji nisu uvijek cvjetale ruže, ali da je tada dolazila do izražaja njegova snalažljivost i poznavanje psihe fudbalera.

- I kada je bilo najteže u ratu, osmijeh mi nije silazio s lica. Kada me ljudi vide nasmijanog i veselog, sve im je lakše. Tako je bilo i fudbalerima koji bi osjetili šuštanje novčanica. Oni već prave proračun koliko će zaraditi unaprijed i kada će im biti uplaćeno. Kada plaće kasne, ne smijete plasirati trivijalne razloge i nešto prozirno. Laž izrečena prema fudbalerima, može vas skupo koštati. Gubite dignitet, dostojanstvo, vjeru kod ljudi. Jedan pogrešan potez može da vas košta karijere. Radije im recite istinu i objasnite im je na razuman način. Nemojte biti bahati. Ko je bio najteži od fudbalera kada su pare u pitanju, sačuvao bih ime za sebe. Još su živi, toliko mogu reći. Ima igrača koje sam doveo u klub, koji su zaradili bogatstvo, a nisu mi kafe platili - govori nekadašnji direktor Želje.

S posebnom emocijom slavio je svaku pobjedu Želje, a poraze je mnogo teško podnosio.

- Najteži trenutak mi je bio kad smo ispali u drugu ligu. To je bilo 1976. godine i nesretni gol koji smo primili u Zenici. Nikada neću zaboraviti sliku koja je obišla svijet. Nenad Starovlah plače kao dijete, a ja ga tješim. Najdraža pobjeda mi je bila ona koja je osigurala povratak u društvo najboljih već naredne godine. Trebalo je imati snage duha i napraviti veliki povratak. Svim igračima smo obećali ako se ekspresno ne vratimo da idu bez ikakvog obeštećenja. Iskren da budem, u ono vrijeme druga liga je bila jača nego današnja Premijer liga BiH – kaže Jelić.

Na spomen imena Ivice Osima, Zdenko je ustao na zapadnoj tribini stadiona Grbavice, gdje smo radili razgovor.

- On je ljudina, gromada. Švabo je jedan otvoren i pristupačan čovjek. Nije asocijalan, a o izgovorenim riječima... Vjerujte mi, neki tek tri dana poslije shvate šta je Osim govorio. Kod njega se mora čitati između redova. Sa tri riječi kaže više nego neko sa knjigom. Kao igrača ga je još teže opisati. Virtuoz. Glupo je da ja pričam o Švabi. Kao trener. Mogu samo nabrajati šta je postigao – kaže harizmatični Zdenko.

{$galerijaFotografija}

Ističe da mu je Željo dao sve, ali mu je dosta toga i uzeo.

- Ako ste pravi profesionalac, onda mnoge stvari trpe. Često nisam imao radno vrijeme, ali mi nije bilo teško jer sam radio posao koji volim. U vrijeme osvajanja titula cijelu noć smo radili. Pa utakmica sa Videotonom. Bili smo ubijeđeni u pobjedu i pripremali smo veliko iznenađenje za naše navijače. Ali, nažalost, došao je taj nesretni gol. U Želji za cijeli radni vijek nisam imao ukupno 100 dana godišnjeg odmora. Kad sav normalan svijet ide na ljetni odmor, kod nas su pripreme, a isti slučaj zimi. Trebalo je dobre igrače zadržati, a na svakom koraku prijete Crvena zvezda, Partizan, Hajduk, Dinamo koji su im nudili velike novce – prisjeća se Zdenko.

Za naredne dane Jelić priprema posebna odijela za proslavu Željinog jubileja.

- Ne slavi se svaki dan 100 godina. Mi ćemo slaviti par dana, kako to dolikuje Želji. Ide plavo odijelo, naravno, kravata i maramica u boji najdražeg dresa. Trebamo pokazati da je Željo jedan veliki gospodin. Poznat sam po lijepim odijelima. U svom ormaru imam 163 svilene kravate. To nema nijedan butik. Koliko imam odijela, bolje da ne kažem. Ostao sam sa određenim brojem dresova i sada mi unuci traže dresove svojih djedova. Značke sam isto skupljao kao i torbe aviokompanija – kaže dugogodišnji funkcioner Željezničara.

Nakon razgovora Jelić je pozirao našem fotoreporteru na stadionu Grbavica i prošetao po terenu, a jedna činjenica ga je naljutila. 

- Teren ne može biti perfektan kada je ćelav u petercu. Ne smije biti ćelav. Pogledaj. To se mora sanirati pod hitno - završio je Jelić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.